Julkaistu: 26.6.2023
UutisetSavuttomuus

Sähkösavukkeiden käyttö ei ole harmitonta

Sähkösavukkeiden suosio on kasvanut, mikä lisää väestön terveysriskiä. Myös nuorten nikotiininkäyttöön on syytä kiinnittää huomiota.

Nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden käyttö ylläpitää nikotiiniriippuvuutta. Maailman terveysjärjestö WHO on linjannut, että sähkösavukkeen käyttö on terveydelle haitallista, eikä sen käytön tai sen höyrylle altistumisen pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ole riittävästi tutkittua tietoa. Sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa.

– Sähkösavukkeiden käytöstä luodaan harmitonta mielikuvaa ja tuotteiden markkinointia kohdistetaan sosiaalisessa mediassa etenkin nuorille, erityisasiantuntija Jenni Tuomela kertoo.

– Sähkösavukkeiden ulkonäkö pyritään tekemään houkuttelemaksi pirteillä väreillä ja kuoseilla. Höyryn hyvä tuoksu voi myös synnyttää mielikuvan siitä, että sähkösavukkeen käyttö olisi vaaratonta, hän jatkaa.

Riippuvuuden lisäksi nikotiini aiheuttaa runsaasti erilaisia haittavaikutuksia terveydelle. Erityisen haitallista nikotiini on kasvuikäisen kehittyville aivoille.

– Ennaltaehkäisyn lisäksi meillä tulisi olla räätälöityjä vieroituspalveluita tarjolla aikuisväestön lisäksi myös nuorille, Tuomela toteaa.

Maksuttomat Stumppi-tukipalvelut tarjoavat apua ja tukea nikotiinituotteiden lopettamiseen. Stumppi-neuvontapuhelin palvelee maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18 ja torstaisin kello 13–16 numerossa 0800 148 484. Neuvontapuhelin on kesätauolla 12.7.–4.8.2023.