Julkaistu: 20.3.2023
UutisetVaikuttaminen

Tarvitsetko mahdollisuuden äänestää kotona? Toimi nyt

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 21.3.2023 ennen kello 16.

Voit olla oikeutettu kotiäänestykseen, jos hengityssairauden vuoksi kykysi liikkua ja toimia on niin rajoittunut, ettet pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan.

Kotiäänestyksessä luoksesi saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.

Jos haluat kotiäänestyksen, sinun on tehtävä siitä ilmoitus oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 21.3.2023 ennen kello 16. Yhteystiedot löydät postitse saapuneesta vaalien ilmoituskortista. Tarvittaessa voit valtuuttaa toisen henkilön tekemään ilmoituksen puolestasi. Jos olet omaishoitaja, voit tehdä ilmoituksen ja äänestää samanaikaisesti kuin hoidettavakin, kunhan kerrot sen selkeästi etukäteen. 

Muista myös, että kotiäänestyksessä tulee äänestäjän lisäksi olla läsnä äänestäjän valitsema tai hyväksymä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tämä henkilö ei voi itse olla vaaleissa ehdokkaana.