Julkaistu: 22.8.2023
UutisetKorona

THL suosittelee koronarokotteen syystalven tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannosta seuraaville:

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset.

Koronatautia esiintyy mahdollisesti enemmän syksyllä ja talvella, joten suurimmassa vakavan koronataudin riskiryhmissä oleville suositellaan tehosteannosta. Tehosteannoksen on tarkoitus vähentää sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.

Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut 3 rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Syystalven tehosteannoksena käytetään todennäköisesti Pfizerin uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta. Suomessa ja maailmalla havaituista koronamuunnoksista noin 90 prosenttia on ollut XBB-alalinjoja. Uusi muunnos ei ole todennäköisesti aikaisempia vaarallisempi.

Korona- ja influenssarokotteet pyritään antamaan samalla kertaa. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada.

THL seuraa koronatilannetta, rokotusten suojatehoa ja turvallisuutta, sairaalahoidon ilmaantuvuutta ja kertynyttä tutkimustietoa ja muuttaa rokotussuosituksia tarvittaessa.

THL tiedotti aiheesta 18.8.2023.