Tupakointi kielletty -kyltti leikkipaikalla
Julkaistu: 9.2.2023
Uutiset

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistoimenpiteillä kohti Savutonta Suomea 2030

Savuton Suomi 2030 -verkoston tavoitteena on, että alle 5 prosenttia aikuisväestöstä käyttää päivittäin tupakka- tai nikotiinituotteita.

Vaikka tupakoinnista aiheutuvien sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien määrä on vähentynyt, on tupakointi silti edelleen Suomen suurin yksittäinen estettävissä oleva terveysriski. Edelleen 19 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista tupakoi tai käyttää nuuskaa päivittäin. Tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on ollut kasvussa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa.

Savuton Suomi 2030 -verkoston tavoitteena on, että alle 5 prosenttia aikuisväestöstä käyttää päivittäin tupakka- tai nikotiinituotteita. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää entistä tehokkaampia toimenpiteitä, jotta uusien tupakoivien sukupolvien syntyminen pystytään ennaltaehkäisemään ja tupakkatuotteita jo käyttävien käytön lopettamista tukemaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama kehittämistyöryhmä julkaisi 31.1.2023 ehdotuksensa hallinnollisista ja lainsäädännöllisistä toimenpiteistä, jotta tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö saataisiin loppumaan tavoiteaikaan mennessä.