Julkaistu: 24.3.2023
TiedotteetUutisetUlkoilma

Vähennä katupölyä ja sen terveysriskejä

Katupöly on arkinen vaiva, joka koettelee etenkin keväisin. Jokainen voi osaltaan vähentää katupölyn syntymistä.

Säävaihteluiden myötä ensimmäiset havainnot katupölystä voidaan tehdä pääkaupunkiseudulla jo helmikuussa. Muualla Suomessa kadut pöllyävät vasta kuukautta tai paria myöhemmin.  

Katupöly sisältää hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Jokainen voi saada oireita katupölystä. Se aiheuttaa hengenahdistusta ja limaisuutta, yskää, hengitysteiden vinkumista sekä nenän vuotamista.  

– Katupöly on yhteydessä myös lisääntyneeseen lääkityksen tarpeeseen. Se lisää tulehduksia ja keuhkokuumetta, jotka ovat vaarallisia etenkin hengityssairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja sairastaville. Katupölyllä on myös yhteys astman puhkeamiseen, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo. 

Jokainen voi osaltaan vähentää katupölyn syntymistä esimerkiksi suosimalla julkista liikennettä ja kävelemällä tai pyöräilemällä lyhyet matkat. 

– Haitallisten hiukkasten määrään voi vaikuttaa myös polttamalla puuta puhtaasti ja olemalla savuton, Puolanne sanoo.  

Teiden kunnossapidosta vastaavat voivat ehkäistä katupölyn syntymistä käyttämällä ekologisempaa hiekoitussepeliä ja välttämällä turhaa hiekoitusta. Hengitysliitto suosittaa myös, että katupölyn terveyshaittoja vähennetään aktiivisella katujen puhdistuksella.

Keinoja katupölyltä suojautumiseen 

  • Vältä vilkasliikenteisiä teitä ja ruuhka-aikoja erityisesti kuivalla säällä ja pahimpaan pölyaikaan.  
  • Seuraa säätiedotuksia, niin osaat varautua ennakkoon mahdolliseen oireiluun. Oman asuinalueen ilmanlaatua voi seurata esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta.  
  • Käytä tarvittaessa hengityssuojainta, kun liikut ulkona.  
  • Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten on hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana, kun ilmanlaatu heikkenee. Voit helpottaa ärsytysoireita kostuttamalla limakalvoja tarkoitukseen sopivilla suihkeilla tai tipoilla.
  • Jos sinulla on auto, siirrä se ajoissa pois kadulta, jota puhdistetaan. Huolehdi auton raitisilmasuodattimien toimintakyvystä. 
  • Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin. Estä katupölyn kulkeutuminen sisätiloihin vaihtamalla ilmanvaihdon suodattimet säännöllisesti. 
  • Vältä ja vähennä ikkunatuuletusta katupölyaikaan. Asenna pölysuodatin tuuletusikkunaan. 

Ratkaisuja: 
 
”Sitä on nyt ilmassa” – Hengitysliiton ohjelma sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen (2019–2022) 

”Uutta ilmassa” – Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi. ”Sitä on nyt ilmassa” -ohjelman täydennys