Tältä sivulta löydät:
Liikunta yhdistyksessä voi tarkoittaa säännöllisiä liikuntaryhmiä, yksittäisiä liikuntatapahtumia tai vaikka vertaistapaamisen yhteydessä tehtyä taukojumppaa.
Liikuntaa järjestettäessä on tärkeä sopia yhdessä muutamista liikuntaan liittyvistä asioista ja vastuista. Avuksi yhdistysliikunnan järjestämiseen on tehty valmiita lomakkeita, jotka löytyvät alta.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Sopikaa yhdistyksessä seuraavista asioista:
- Kuka varaa liikuntatilat.
- Miten ja koska jäsenten liikuntatoiveita kuullaan.
- Jäsenten toiveita voi kerätä esimerkiksi lomakkeella tai jäsenkyselyllä.
- Kuka kirjoittaa liikuntaryhmien tiedot yhdistyksen kotisivuille.
- Tietoihin kannattaa kirjata muun muassa kenelle ryhmät on tarkoitettu, mitkä ovat ryhmien tavoitteet, kauanko ryhmät kestävät ja mitä niissä tehdään.
- Miten liikunnan vertaisohjaajien ja liikuntayhdyshenkilöiden osaamista tuetaan.
- Ohjaajat ja yhdyshenkilöt voivat osallistua esimerkiksi koulutuksiin.
- Miten vapaaehtoisia kiitetään ja heidän jaksamistaan tuetaan.
Tueksi yhdistysliikuntaan on käytössä valmiita lomakkeita:
- Uuden ryhmäläisen alkutiedot. Kun ryhmään tulee uusi osallistuja, kannattaa hänelle antaa täytettäväksi tämä lomake. Lomakkeen lopussa on lause: “Liikun ryhmässä omalla vastuullani”.
- Ryhmän osallistujalista. Lomakkeella voi helposti seurata ryhmän kävijämäärää.
- Jäsenkysely liikunnasta. Valmiin kyselylomakkeen avulla on helppo kuulla, millaista liikuntaa jäsenet toivovat.
- Liikunnan vuosikello 1s. ja 2s. Auttaa yhdistysliikunnan suunnittelussa vuositasolla ja esimerkiksi muistamaan tärkeitä päivämääriä.
- Liikunnan toimintasuunnitelma ja talousarvio. Auttaa liikuntatoiminnan suunnittelussa ja budjetoinnissa. Sisällytetään osaksi yhdistyksen toimintasuunnitelmaa ja talousarviota.
Liikkuva yhdistys – liikunnan itsearvioinnin malli
Tässä on yhdistyksen hallitukselle ja liikunta-aktiiveille helppo työkalu, joka antaa kuvan siitä, mitä yhdistyksen liikuntatoiminnassa jo tehdään ja mitä asioita yhdistys haluaa jatkossa kehittää.
Katso alla olevat videot ja tutustu aiheeseen:
Liikunnan itsearviointi -video (4:14) esittelee liikunnan itsearvioinnin tekemisen ja opastaa siihen liittyvän materiaalin käyttämisen.
Lahden sydänyhdistyksen kuulumiset (3:57) kertoo liikunnan itsearvioinnin tekemisestä ja tuo esille, miksi sen tekeminen kannattaa.
Miten liikkeelle?
- Kerro yhdistyksesi puheenjohtajalle innostuksesta käynnistää yhdistysliikunnan nykytilanteen kartoitus.
- Vie idea puheenjohtajalle yhdistyksen hallituksen kokoukseen, esittele toimintapa ja innosta koko hallitus mukaan. Liikuntatoiminnan tilannearvio-lomakkeen löydät tästä.
- Sopikaa, kuka vie kartoitusta eteenpäin yhdistyksessä.
- Kartoitukseen kuuluvat seuraavat asiat:
- arviointilomakkeiden vastaajien määrittely, esimerkiksi kaikki hallituksen jäsenet, liikuntavastaava ja liikuntaryhmien ohjaajat. Sähköisesti täytettävän ja tulostettavan lomakkeen löydät tästä.
- arviointilomakkeiden täyttö- ja palautustapa ja ajankohta
- tulosten tai yhteenvedon kokoaminen. Yhteenveto-lomakkeen löydät tästä.
- tulosten esittely hallituksen kokouksessa
- kehittämistyön aikataulu kokonaisuudessaan.
- Kartoitukseen kuuluvat seuraavat asiat:
- Päättäkää hallituksessa tulosten esittelyn jälkeen mahdollisista jatkosuunnitelmista ja kehittämistehtävistä ja niiden toimeenpanosta sekä miten toimeenpanoa seurataan ja milloin tehdään liikunnan tilannekatsaus seuraavan kerran. Tulostettavan suunnitelmalomakkeen löydät tästä.
- Kirjatkaa asioista muistio. Tulostettavan muistion löydät tästä.
Mistä apua?
Itsearvioinnin tekemiseen saatte apua liiton liikunnan asiantuntija Veera Farinilta veera.farin@hengitysliitto.fi, 044 4077020 tai koulutetuilta Liikkuva yhdistys-valmentajilta, jotka toimivat sinun ja yhdistyksesi tukena itsearvioinnin käynnistämisessä. Tutustu valmentajalistaan tästä.
Huomioithan, että Liikunnan itsearviointi -työkalun materiaali on tarkoitettu kaikille yhdistysliikunnan kehittämisestä kiinnostuneille. Materiaalin tekijänoikeudet kuuluvat Aivoliitolle, Diabetesliitolle, Hengitysliitolle, Sydänliitolle ja Syöpäjärjestöille. Materiaalia saa muokata ainoastaan vaihtamalla Hengitysliiton-logon tilalle oman logonsa. Lisätietoja: veera.farin@hengitysliitto.fi.
pdf, 79,01 kt
pdf, 103,30 kt
pdf, 125,89 kt
pdf, 128,35 kt
pdf, 91,87 kt
pdf, 103,24 kt
pdf, 203,67 kt
jpeg, 69,93 kt
pdf, 276,58 kt
docx, 944,64 kt
vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet, 60,39 kt
docx, 36,21 kt
docx, 49,45 kt
pdf, 130,84 kt
pdf, 5,52 Mt
pdf, 843,00 kt