Tuberkuloosi

Tuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt, jopa kuukausia kestävä yskä, limaisuus, yleistilan lasku, väsymys ja kuumeilu sekä veriyskä.

Tuberkuloosi on ilmateitse tarttuva vakava sairaus, joka on edelleen yleistä etenkin kehitysmaissa. Tuberkuloosi on todettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta se ei leviäisi sairastuneen lähipiiriin.

Tuberkuloosi on tuberkuloosibasillin aiheuttama tauti, jossa keuhkoihin muodostuu pieni tulehduspesäke. Tuberkuloosibasillit voivat levitä sieltä veren tai imunesteen välityksellä myös muualle. Siksi tuberkuloosia voi esiintyä missä elimessä tahansa.

Tuberkuloosi tarttuu ja leviää ympäristöön pisaratartunnan välityksellä. Sitä levittävät sairaat, joiden ysköksissä on runsaasti keuhkojen tautipesäkkeistä tulevia basilleja. Tuberkuloosia sairastavan ihmisen puhuessa, sekä etenkin yskiessä ja aivastaessa, ilmaan sinkoutuu hienojakoista basillipitoista pisarasumua. Terve ihminen saa tartunnan hengittäessään pisaroita.

Tavallisesti elimistön puolustusjärjestelmä voittaa tuberkuloositartunnan ja pesäke paranee, mutta sen paikalle keuhkoihin jää pieni kalkkiarpi. Tartunta muuttaa ihmisen reaktiotapaa tuberkuloosikokeessa, jossa kyynärvarteen nousee kokeessa paukama.

Tuberkuloosin haasteena on harvinaisuus

Vuosittain maailmassa sairastuu tuberkuloosiin noin kahdeksan miljoonaa ihmistä. Arvioidaan, että sairaus aiheuttaa noin 1,4 miljoonaa kuolemaa. Yleisintä tuberkuloosi on matalan ja keskitulon maissa etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasiassa.

Suomi kuuluu niin sanottuun matalan tuberkuloosin esiintyvyyden maihin. Uusia tartuntatapauksia todetaan meillä noin 300 vuosittain. Vaikka sairastuneiden määrä on jatkuvasti vähentynyt, ei se ole suinkaan kokonaan hävinnyt.

Koska Suomessa tuberkuloositapausten määrä on vähentynyt merkittävästi, luovuttiin meillä kaikkia vastasyntyneitä koskevista tuberkuloosirokotuksista eli BCG-rokotuksista syyskuun alussa 2006. Rokotus annetaan edelleen riskiryhmiin kuuluville lapsille.

Tuberkuloosin oireet ja hoito

Tuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt yskä ja limaisuus, yleistilan lasku, väsymys ja kuumeilu sekä veriyskä.

Sen hoidossa käytetään useita lääkeyhdistelmiä ja hoitojakso on pitkä. Koska kyse on tartuttavasta taudista, hoitojakson alussa sairastunut on ilmaeristyshuoneessa viikkoja, jopa kuukausia. Sairauden onnistunut hoito vaatiikin sairastuneelta ja hänen läheisiltään hoitoon sitoutumista ja keskinäistä tukea.

Maailmalla tavataan lääkkeille vastustuskykyisiä eli resistenttejä tuberkuloosikantoja (MDR-TB ja XDR-TB). Suomessa ne ovat harvinaisia.

Tuberkuloosin hoito ja tutkimukset ovat maksuttomia.

Tuberkuloosi tänään

Oheisessa videossa on perustietoa tuberkuloosista tänään: tautitilanne maailmalla ja Suomessa, tutkimus, hoito. Mitä jokaisen on hyvä tietää sairaudesta? Luennoijana professori ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari Filhasta.