Keski-ikäinen nainen istuu olohuoneen sohvalla. Nainen niistää nenäliinaan ja vaikuttaa muutenkin kipeältä. Hän on kietoutunut vilttiin.

Allerginen nuha

Tietoa allergisesta nuhasta sekä sen oireista ja hoidosta.

Allerginen nuha on nenän limakalvon sairaus. Sen oireet johtuvat limakalvon allergisesta tulehdusreaktiosta. Allergia oireilee silmissä, nenässä keuhkoissa, ihossa ja suolistossa.

Kohtalainen ja vaikea allerginen nuha lisäävät nelinkertaisesti riskiä sairastua astmaan. Astma ja allerginen nuha esiintyvät usein yhdessä, ja ne syntyvät samalla tavalla. Syntyvaiheessa nenään tule allergeeni aiheuttaa tulehduksen.

Astmataipumuksen omaavilla henkilöillä tulehdus leviää immuunipuolustusjärjestelmän kautta keuhkoihin. Kyseessä ei ole bakteeri- eikä virustulehdus. Jos allergista nuhaa hoidetaan hyvin, riski sairastua astmaan pienenee huomattavasti.

Ota yhteys lääkäriin, mikäli sinulla on allergisen nuhan lisäksi alahengitysteiden oireita kuten pitkittynyttä yskää, hengenahdistusta tai toistuvia keuhkoputkentulehduksia.

nainen halaa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.

Allergiat ja allerginen nuha ovat Suomessa yleisiä

Allergiat ja allerginen nuha ovat yleisiä sairauksia Suomessa. Tämä johtuu siitä, että elinympäristömme on siistimpi ja hygieenisempi kuin aiemmin. Elimistön immuunipuolustusjärjestelmällä ei ole enää yhtä paljon haasteita kuin ennen, sillä ravinto on puhdasta ja mikrobeille altistuminen on vähäisempää.

Osalla ihmisistä elimistö ylireagoi tähän tilanteeseen ja käynnistää puolustusreaktion kohdatessaan vaarattomia ympäristöstä tulevia altisteita, kuten eläinpölyä ja siitepölyä.

Joka neljäs suomalainen sairastaa allergista nuhaa, ja se on lapsuusiän tavallisimpia sairauksia. Pienillä lapsilla allerginen nuha sekoitetaan usein virusten aiheuttamaan ylähengitysteiden infektioon. Allergisen nuhan esiintyvyys kasvaa iän myötä. Allerginen nuha on usein alihoidettu ja sitä sairastetaan turhaan.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.