Vähäpäästöiset materiaalit

Kun hankit uusia rakennusmateriaaleja ja kiintokalusteita, kannattaa sinun kiinnittää huomiota niiden vähäpäästöisyyteen. Jos hankittava huonekalu tuoksuu jo kaupassa voimakkaalle, kannattaa se melkein jättää ostamatta.

Vähäpäästöisille materiaaleille on M1-luokitus. M1-luokituksen kriteeristö julkaistiin ensimmäisen kerran jo yli 20 vuotta sitten. M1-luokitus asettaa raja-arvot materiaalien ja kalusteiden orgaanisten haihtuvien yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja ammoniakin päästöille. Myös tuotteiden hajun hyväksyttävyys arvioidaan.

M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo sen, että tuote on vähäpäästöinen ja ei haise M1-vaatimusten mukaisesti. 

Myös ilmanvaihtotuotteilla on puhtausluokitus ja se on osa Sisäilmastoluokitus 2018  -kokonaisuutta. Puhtausluokitelluilla ilmanvaihtotuotteilla tarjotaan sisätiloissa oleskeleville vieläkin parempaa tuloilmaa. Ilmanvaihtotuotteita on puhtausluokiteltu vuodesta 2001 lähtien. Ilmanvaihtotuotteiden luokituksessa on ainoastaan yksi puhtausluokka eli M1-luokka.

Luokiteltavat ilmanvaihtotuotteet

  • ilmanvaihtokanavat ja niiden osaat sekä sulku- säätö- ja palopellit
  • ilmansuodattimet
  • äänenvaimentimet
  • päätelaitteet.

Rakennustiedon hakupalveluun on laitettu kaikki ne rakennusmateriaalit, kalusteet ja ilmanvaihtolaitteet, jotka ovat saaneet M1-luokitustunnuksen. Lisää tietoa luokituksesta löydät Rakennustieto.fi-verkkosivustolta.

Osallistu kevätkeräykseen

Kiitos kun tuet työtä hengitysterveyden ja hengityssairaiden hyvän elämän puolesta.