Vähäpäästöiset materiaalit

Kun hankit uusia rakennusmateriaaleja ja kiintokalusteita, kannattaa sinun kiinnittää huomiota niiden vähäpäästöisyyteen. Jos hankittava huonekalu tuoksuu jo kaupassa voimakkaalle, kannattaa se melkein jättää ostamatta.

Rakennusmateriaaleille, sisustustuotteille ja kalusteille on Suomessa päästöluokitus, M1-luokitus. Luokituksen tarkoituksena on edistää vähäpäästöisten rakennusmateriaalien ja kalusteiden käyttöä. M1-luokituksen kriteeristö julkaistiin ensimmäisen kerran jo yli 20 vuotta sitten. M1-luokitus asettaa raja-arvot materiaalien ja kalusteiden orgaanisten haihtuvien yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja ammoniakin päästöille. Myös tuotteiden hajun hyväksyttävyys arvioidaan.

M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo sen, että tuote on vähäpäästöinen ja ei haise M1-vaatimusten mukaisesti. 

Myös ilmanvaihtotuotteilla on puhtausluokitus ja se on osa Sisäilmastoluokitus 2018  -kokonaisuutta. Puhtausluokitelluilla ilmanvaihtotuotteilla tarjotaan sisätiloissa oleskeleville puhdasta tuloilmaa. Ilmanvaihtotuotteita on puhtausluokiteltu vuodesta 2001 lähtien. Ilmanvaihtotuotteiden luokituksessa on ainoastaan yksi puhtausluokka eli M1-luokka.

Luokiteltavat ilmanvaihtotuotteet

  • ilmanvaihtokanavat ja niiden osaat sekä sulku- säätö- ja palopellit
  • ilmansuodattimet
  • äänenvaimentimet
  • päätelaitteet.

Rakennustiedon hakupalveluun on laitettu kaikki ne rakennusmateriaalit, kalusteet ja ilmanvaihtolaitteet, jotka ovat saaneet M1-luokitustunnuksen. Lisää tietoa luokituksesta löydät Rakennustieto.fi-verkkosivustolta.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.