Muotokuva hymyilevästä miehestä. Mies seisoo kuluneen kiviseinän edessä.

Kosteus- ja homevaurioiden korjaus

Homevauriokorjaus on vaativa prosessi, jossa tarvitaan eri alojen ammattilaisia. Usein homekorjaus jätetään tekemättä tai siinä epäonnistutaan tietotaidon puutteen vuoksi.

Homekorjaustyön tilaajana eli rakennuttajana voi toimia omakotitalon omistaja, kiinteistö- ja taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä.

Homevaurion korjaus eroaa monella tavalla tavanomaisesta korjaustyöstä. Merkittävin ero on se, että homevaurioituneissa rakennuksissa esiintyvät mikrobit voivat olla terveydelle haitallisia. Siksi homekorjaus on suunniteltava ja toteutettava huolellisesti.

Rakennuttajan tehtävänä on solmia ja määritellä homekorjaushankkeessa tarvittavien sopimusten sisällöt. Rakennuttaja on myös vastuussa homekorjaustyön onnistumisesta.

Rakennuttajan tehtävänä on

  • laatia ja lähettää tarjouspyynnöt
  • tehdä ja solmia hankesuunnittelusopimus kiinteistöosakkeissa ja taloyhtiöissä
  • solmia tutkimussopimus
  • solmia korjaussuunnittelusopimus
  • solmia vastaavan työnjohtajan sopimus
  • solmia valvontasopimus  
  • solmia urakkasopimus.

Rakennuttaja ei usein ole rakennusalan ammattilainen, eikä hän tiedä, mitä homekorjaushankkeen eri osa-alueiden tarjouspyyntöjen ja sopimusten tulisi sisältää.

Sopimusasiakirjojen puuttuminen on yksi isoimmista homekorjaushankkeen kompastuskivistä. Ilman sopimuksia toteutettujen tutkimus-, suunnittelu-, urakointi- ja valvontatöiden riitatilanteita on paljon.

Suullisia sopimuksia on hankala näyttää toteen. Tästä johtuen rakennuttaja jää monesti häviölle ongelmatilanteissa. Kaikki sopimukset kannattaa tehdä kirjallisena.

Palkkaa avuksi ammattilainen

Rakennuttajan kannattaa palkata avukseen kosteusvaurioihin perehtynyt projektinjohtaja eli kosteusvauriokuntotutkija, kosteusvauriokorjaussuunnittelija tai kosteusvauriovalvoja.

Projektinjohtaja vastaa hankkeen kokonaisuudesta ja toimii niin sanotusti rakennuttajan oikeana kätenä. Tällöin sopimukset ja niiden sisällöt määritellään yhdessä projektinjohtajan kanssa.

Pätevöityneet kosteusvaurion kuntotutkijat, kosteusvaurion korjaussuunnittelijat ja kosteusvaurion korjaustyönjohtajat löydät Fise Oy:n verkkosivuilta.

Kosteus- ja homevaurioiden korjaamisesta ja homeettomaksi siivouksesta löydät lisää tietoa Hometalkoot.fi-sivustolta ja THL:n ohjeesta, joka koskee asuntojen kosteus- ja mikrobivauriokorjausten jälkeistä siivousta ja irtaimiston puhdistamista. Tutustu ohjeeseen.

Korjausten kustannusarviotyökalu

Helppokäyttöisellä kustannusarviotyökalulla voit arvioida omakotitalosi tai kerrostaloasuntosi korjauksen kustannuksia.

Korjausten kustannusarviotyökalu on vapaasti jokaisen käytettävissä. Kokeile Korjausten kustannusarviotyökalua.

Kodin kosteusvauriot ja terveys

Tutustu Hengitysliiton Kodin kosteusvauriot ja terveys -oppaaseen.

mies käden ojossa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.