Julkaistu: 11.10.2023
UutisetHengityssairaudetRakentaminenSisäilmaUlkoilma

Ärsytysastman ehkäisy ja tunnistaminen työpaikoilla on tärkeää

Suomessa altistuu arviolta tuhansia työntekijöitä hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille, jotka voivat aiheuttaa ammattiastman.

Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa selvitettiin, mitä työperäisen ärsytysastman riskitekijät ovat ja mitä keinoja on sairauden ehkäisemiseen ja tunnistamiseen. Hankkeessa kartoitettiin myös sairastuneiden toiminta- ja työkykyä.

Ärsytysastman merkittävimpiin riskiryhmiin kuuluvat raskaan teollisuuden työntekijät sekä metalli-, korjaus- ja rakennustyöntekijät. Tyypillisiä altistumistilanteita ovat prosessivuodot ja aineiden palaminen tai kuumeneminen joko pitkän ajan kuluessa tai äkillisessä onnettomuudessa.

Keuhkot voivat vaurioittaa keuhkoja nopeasti, jos työntekijä hengittää voimakkaasti syövyttävää ainetta. Lyhyestäkin altistumisesta voi seurata vaikea astma, joka oireilee lääkehoidosta huolimatta.

Työterveyslaitos on laatinut työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille konkreettisia ohjeita ammattiastman tunnistamisesta, ehkäisystä ja hoidosta. Työterveyslaitos uutisoi asiasta 15.9.