Julkaistu: 7.12.2023
UutisetHengityssairaudet

Biologisten lääkkeiden reseptit on uusittava vuosittain

Biologisia lääkkeitä käyttävien on hyvä tarkistaa reseptinsä voimassaolo hoitavalta lääkäriltä tai apteekista.   

Vuoden 2023 alussa tuli voimaan asetusmuutos, jonka mukaan biologisten lääkkeiden reseptit on uusittava vuosittain. Esimerkiksi osalla vaikeaa astmaa sairastavista on käytössään biologisia lääkkeitä.

Osalla biologisten lääkkeiden käyttäjistä voi näkyä OmaKanta-palvelussa 2 vuotta voimassa oleva resepti, vaikka se todellisuudessa on voimassa vain vuoden. Biologisia lääkkeitä käyttävien on hyvä tarkistaa reseptinsä voimassaolo hoitavalta lääkäriltä tai apteekista.   

Ensi vuoden alussa biologisten lääkkeiden vaihto edullisempaan biosimilaariin voidaan toteuttaa myös apteekissa. Biosimilaari on yhtä tehokas ja turvallinen kuin biologinen lääke. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA määrittelee biosimilaarin seuraavasti:

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäislääkkeenä tunnetun biologisen viitevalmisteensa kanssa. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke, mutta eri versiota siitä. Biosimilaarin ja alkuperäislääkkeen välillä esiintyy aina pieniä eroavaisuuksia, jotka johtuvat lääkkeiden tuotantotavasta.