Julkaistu: 15.2.2024
UutisetHengityssairaudet

Lääkehoito voi kuormittaa pitkäaikaissairaita

Tutkimuksen mukaan taakkaa voivat aiheuttaa esimerkiksi arjen lääkehoitorutiinit, hoidon pirstaleisuus sekä ympäristöahdistus.

Suomessa on selvitetty ensimmäisen kerran lääkehoidon aiheuttamaa arjen taakkaa pitkäaikaissairaille. Tutkimuksen toteuttivat Itä-Suomen yliopisto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja Helsingin yliopisto.

Tutkimukseen osallistuneet pitkäaikaissairaat olivat yleisesti ottaen tyytyväisiä lääkehoitoonsa. Tutkimuksen mukaan taakkaa voivat kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi arjen lääkehoitorutiinit.

– Myös Hengitysliiton selvityksissä iäkkäät ovat olleet huolissaan esimerkiksi siitä, että he muistavat oikean hengitystekniikan ottaessaan hengitettäviä lääkkeitä. He kaipaisivat lääkkeenoton tarkastusta muistinsa tueksi, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo.

Ohjausta oikeaan lääkkeenottotekniikkaan voi pyytää apteekeista tai terveydenhuollosta.

Tutkimuksessa lääkehoitorutiinien lisäksi taakkaa syntyi myös esimerkiksi hoidon kustannuksista ja sen vaihtelevasta laadusta. Kuormittavana tekijänä pidettiin hoidon pirstaleisuutta.

Muita taakkaa aiheuttavia tekijöitä olivat lääkehoidon vaikutus työelämään ja lääkehoitoon liittyvä ympäristöahdistus. Ympäristöahdistusta koettiin lääkkeen tavallisesta käytöstä aiheutuvan jätteen vuoksi.

– Esimerkiksi hengitettäviä lääkkeitä käyttävä voi palauttaa lääkeinhalaattorin apteekkiin tai hävittää sen ohjeiden mukaan. Tähänkin saa opastusta apteekeista, Puolanne sanoo.