Julkaistu: 21.2.2023
UutisetHengityssairaudet

Muutoksia parempaan keuhkoahtaumataudin lääkekorvauksissa

Kela on laajentanut erityiskorvattavuutta.

Kansaneläkelaitos Kelan 14.2. tiedotteen mukaan vaikeaa keuhkoahtaumatautia (COPD) ja muita vaikeita obstruktiivisia keuhkosairauksia sairastavien talouteen on luvassa helpotuksia, kun sairaudet tulevat erityiskorvausoikeuden piiriin.

– Tämä on hyvä uutinen. Hengitysliitto on edistänyt pitkäjänteisesti useiden vuosien ajan erityiskorvattavuuden saamista, sillä se lisää monen keuhkoahtaumatautia sairastavan mahdollisuuksia hoitaa itseään, järjestöjohtaja Mervi Puolanne iloitsee.

– Kriteerit erityiskorvauksen saamiselle ovat edelleen silti tiukat, erityisasiantuntija Satu Mustonen muistuttaa.

Keuhkoahtaumatauti diagnosoidaan usein spirometria-testillä vasta siinä vaiheessa, kun sairastavan keuhkokapasiteetista on jäljellä enää puolet. Silloin sairastavalla on jo keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheita ja tarve lääkitykseen.

Kela myöntää erityiskorvausoikeuden vaikean keuhkoahtaumataudin ja muiden vaikeiden obstruktiivisten keuhkosairauksien hoitoon, kun taudissa todetaan toistuvia (≥ 2) pahenemisvaiheita ja jatkuvia oireita (CAT-testi ≥ 10 pistettä) sekä säännöllisen lääkityksen tarve.

Kystisen fibroosin ja bronkopulmonaalisen dysplasian kohdalla erityiskorvausoikeuden myöntämiseksi riittää pelkästään erikoissairaanhoidon tai alan erikoislääkärin osoittama sairaus ja lääkityksen tarve.

Hoitavien lääkäreiden on sisällytettävä hoitosuunnitelma Kela-lausuntoonsa. Kuuden kuukauden lääkehoito ei ole enää edellytys erityiskorvausoikeuden myöntämiselle. Lisäksi Kela voi myöntää erityiskorvausoikeuden ilman määräaikaa.