Julkaistu: 24.4.2023
UutisetHengityssairaudetHengitysterveysIlmastonmuutosVaikuttaminen

Nyt tarvitaan päättäjiltä tekoja hengitysterveyden puolesta

Poliittisilla päätöksillä on mahdollista lisätä yhtä aikaa sekä ihmisten hyvinvointia että luonnon ja ilmaston kestävyyttä.

Ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointi on monin tavoin riippuvainen toisistaan. Maapallon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen eli planetaarinen terveys -ajattelu on aika nostaa päätöksenteon ytimeen. Jokaisella politiikan osa-alueella on arvioitava päätösten ympäristö- ja terveysvaikutukset. Tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja Kelan katsaus tukee tätä ajatusta.

Ilmastopäätökset ovat terveyspäätöksiä 

Hengitysliitto muistuttaa hallitusneuvottelijoita siitä, että ilmastopäätökset ovat terveyspäätöksiä. Ilmastonmuutoksen haitalliset terveysvaikutukset ovat jo täällä, aikaa ei ole lykättäväksi. Sää- ja ilmastoriskejä on sekä vähennettävä että haittavaikutuksiin varauduttava.

Terveyden edistämistä lisäävät toimet auttavat sekä tukemaan sote-sektorin kestävyyttä että vähentämään hoitokustannusten kasvua. Suomeen tarvitaan tulevalla hallituskaudella ”Suomi terveemmäksi” -kansallinen ohjelma kokoamaan voimavaroja, koordinoimaan toimintaa ja tuottamaan synergiaetuja. Sen sisällön on katettava laajasti niin terveyden edistäminen kuin tarttumattomien sairauksien ehkäisy ja hoito. 

Savuttomuus on ympäristöteko

Tupakoinnilla on terveyshaittojen lisäksi kielteisiä ympäristövaikutuksia. Se kuluttaa luonnonvaroja, aiheuttaa päästöjä, metsäkatoa ja jätettä.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön voi vaikuttaa lisäämällä savuttomia elinympäristöjä, vähentämällä tupakka- ja nikotiinituotteiden houkuttelevuutta sekä tukemalla käytön lopettamista. Tulevalla hallituskaudella ei ole syytä olla toteuttamatta tupakka- ja nikotiinipoliittisen kehittämisryhmän toimenpide-ehdotuksia.