Lapsi leikkii hiekkalaatikossa ämpäreillä
Julkaistu: 3.4.2024
UutisetHengityssairaudetHengitysterveysUlkoilma

Varhaislapsuudessa ilmansaasteille altistumisella yhteys astmariskiin

Lapsen riski sairastua astmaan oli sitä suurempi, mitä enemmän typpioksidia ja PM2,5-pienhiukkasia asuinseudun hengitysilmassa oli, kun lapsi oli alle 3-vuotias.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lapset, jotka altistuvat alle 3-vuotiaana asuinseudun ilmansaasteille, sairastuvat astmaan muita todennäköisemmin.

Lapsen riski sairastua astmaan oli sitä suurempi, mitä enemmän typpioksidia ja PM2,5-pienhiukkasia asuinseudun hengitysilmassa oli, kun lapsi oli alle 3-vuotias. Ilmansaasteiden ja astman yhteys oli voimakkain tiheästi asutuilla alueilla, jossa oli vain vähän puistoja ja liikuntamahdollisuuksia. Myös alhaisella tulo- ja koulutustasolla oli vaikutusta.

Tutkimusaineisto kerättiin vuosina 1987–2007. Tutkimukseen osallistui yhteensä 5 300 lasta, joita seurattiin 11-vuotiaiksi asti. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Suomessa ilman typpioksidia tuottavat pääosin teollisuus ja energiantuotanto. Autoliikenne on kaupungeissa merkittävä typpioksidin lähde. PM2,5-pienhiukkasista merkittävä osaa tulee kaukokulkeumana Suomen rajojen ulkopuolelta. Niitä synnyttävät lisäksi autoliikenne sekä puun pienpoltto.