mies katsoo ikkunasta

Keuhkoahtaumatauti COPD

Tietoa keuhkoahtaumataudin oireista ja diagnoosista sekä toimintaohjeita keuhkoahtaumataudin hoitoon.

Keuhkoahtaumatauti (COPD eli Chronic Obstructive Pulmonary Disease) on yleensä tupakointiin liittyvä, hitaasti etenevä keuhkosairaus. Keuhkoahtaumataudille on ominaista pienten hengitysteiden pysyvä ahtauma, keuhkokudoksen tuhoutuminen ja hidastunut uloshengitys.

Keuhkoahtaumatauti on hitaasti etenevä keuhkosairaus, jonka kanssa on opittava elämään koko loppuelämänsä. Tärkeää on muistaa, että vaikka muutoksia keuhkoissa ei voida parantaa, oireita voidaan helpottaa. Kokonaisvaltainen hoito parantaa sairastuneen elämänlaatua ja eliniän odotetta merkittävästi. Sairastunut voi myös omalla toiminnallaan vaikuttaa merkittävästi sairauden kulkuun, ennusteeseen ja omaan toimintakykyynsä.

Keskeiset hoitomuodot ovat tupakoinnin lopettaminen ja savuton elintapa, liikunta ja ravitsemus, rokotteet ja lääkehoito, jolla voidaan vähentää oireita sekä ehkäistä sairauden pahenemisvaiheita. Sairastuneen taipumus keuhkoahtaumataudin pahenemisvaiheisiin ja sairastettujen pahenemisvaiheiden määrään vuosittain vaikuttavat elämän laadun lisäksi myös keuhkoahtauma taudin vaikeusasteeseen ja ennusteeseen.

Noin joka toinen tupakoitsija sairastuu jossain elämänsä vaiheessa keuhkoahtaumatautiin, mutta siihen voi sairastua myös ilman tupakkahistoriaa. Keuhkoahtaumatautia sairastaa Suomessa 5−10 % aikuisväestöstä.

Jatkuva altistuminen tupakansavulle aiheuttaa kroonisen tulehduksen keuhkoputkien limakalvoille ja keuhkokudokseen. Tulehdus vaurioittaa vähitellen ilmateiden ja keuhkorakkuloiden seinämiä. Tämä aiheuttaa hitaasti mutta pysyvästi keuhkoputkien ahtautumisen ja keuhkolaajentuman. Keuhkot menettävät normaalin kimmoisuutensa, eikä keuhkokudos enää tue pieniä ilmateitä.

Ilman virtaus supistuneissa keuhkoputkissa ja vaurioituneissa keuhkorakkuloissa vaikeutuu ja hidastuu pysyvästi. Keuhkoihin jää liikaa ilmaa ja se salpautuu keuhkoihin, vaikka uloshengitys olisi voimakas. Tämä on pääsyynä keuhkoahtaumatautia sairastavan kokemaan hengenahdistukseen.

Lievä keuhkoahtaumatauti haittaa elämää vain vähän. Pitkälle edenneenä se kuitenkin rajoittaa sairastuneen elämää voimakkaasti. Vaikeassa keuhkoahtaumataudissa keuhkojen toimintakyky on ratkaisevasti heikentynyt.

Lisää tietoa keuhkoahtaumataudista löydät Terveyskylä.fi-sivustolta.

Keuhkoahtaumatauti-opas

Tutustu Hengitysliiton oppaaseen keuhkoahtaumatautia sairastavalle.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.