CPAP-laitteet

Tietoa CPAP-hoidosta ja CPAP-laitteiden käytöstä.

Uniapnean hoidossa käytetään yleisesti nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa eli nenä-CPAP-hoitoa (Continuous Positive Airway Pressure). Hoidossa kasvoille asetettavan nenämaskin kautta hengitetään huoneilmaa pienellä ylipaineella. Tämä estää hengitysteiden tukkeutumista unen aikana. Laite ei poista itse tautia. Se kuitenkin parantaa unenlaatua ja elämänlaatua sekä vähentää päiväväsymystä ja muita uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.

Voit lainata CPAP-laitteen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi terveydenhuollosta lääkärin määräyksellä. Hoitohenkilökunta opettaa laitteen käytön, sovittaa oikeanlaisen maskin ja opastaa niiden huollossa.

CPAP-hoitoa ei kannata keskeyttää esimerkiksi loman ajaksi, sillä oireet palaavat jo 1–2 ilman laitetta nukutun yön jälkeen.

CPAP-maski ja CPAP-laite

CPAP-laitteeseen kuuluu maski, joka kiinnittyy letkulla laitteeseen. Yleisimmin käytössä on nenämaski, nenä-suumaski tai sierainmaski. Olemassa on myös suumaskeja ja kasvot kokonaan peittäviä maskeja. CPAP-laitteessa voi olla myös lämminvesikostutin.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)

Uniapneaa sairastavan on suositeltavaa käyttää CPAP-laitetta yli 4−6 tuntia vuorokaudessa. Mitä enemmän laitetta käyttää, sitä parempi hoitovaste on mahdollista saavuttaa myös sydän- ja verisuonitautien sairastavuuden osalta. Pitkäkestoinen CPAP-laitehoito voi alentaa verenpainetta.

Minna Myllylän väitöstutkimuksen (2020) mukaan CPAP-laitehoidon tulee ulottua aamuyön tunteihin saakka, jotta hoidon vaikutus kattaa myös REM-unen aikaiset hengityskatkokset. REM-unen eli niin sanotun vilkeunen aikaiset hengityskatkokset kestävät usein pidempään.

Oikeat käyttötavat ja laitteen huolto ovat tärkeitä. Näin CPAP-laite pysyy kunnossa.

 • Käytä CPAP-laitetta vähintään 4 tunnin ajan joka yö, mieluiten kuitenkin koko yön ajan.
 • Käytä laitetta säännöllisesti.
 • Pidä huoli, että laitteen paine on juuri sinulle sopiva.
 • Pidä huoli, että maski sopii hyvin omille kasvoillesi.
 • Kokeile laitteessa olevaa kostutinta, jos laite aiheuttaa nenän ja suun kuivumisongelmia.
 • Varo, ettei CPAP-laitteeseen pääse vettä.
 • Ota vesisäiliö pois aina ennen laitteen liikuttelua.
 • Välttääksesi kondensaatiota ja veden höyrystymistä, aseta laite samalle tasolle tai hieman alemmaksi nukkujaan nähden (esimerkiksi yöpöydälle patjan yläreunaa alemmas). 
 • Ole kärsivällinen. CPAP-laitteeseen totuttelu voi viedä aikaa paitsi laitteen käyttäjältä myös läheiseltä, jota laitteen ääni voi häiritä.
CPAP-laitteen käyttöä kuvastava piirroskuva. CPAP-laite puhaltaa ilmaa letkun ja maskin kautta pitäen ylähengitystiet kevyellä paineella auki. Kuvassa on nenämaski, mutta maskeja on erilaisia.

Huolla laite säännöllisesti. Huoltamaton laite voi aiheuttaa esimerkiksi iho-ongelmia. Voit toimittaa CPAP-laitteen tarvittaessa tarkastettavaksi hoitavaan yksikköön.

Huolehdi päivittäin seuraavista asioista:

 • Irrota maski ja ilmaletku laitteesta. Säilytä ilmaletku kuivassa.
 • Pese maskin tyynyosa miedolla saippuavedellä.
 • Vaihda kostuttimen vesi ja huutele säiliö.

Huolehdi viikoittain seuraavista asioista:

 • Pese maski ja remmit miedolla saippuavedellä.
 • Pese ilmaletku ja kostuttimen säiliö laimennetulla astianpesuaineliuoksella. Kostutinkammion voit pestä myös astianpesukoneen ylätasolla. Kuivaa ilmaletku mahdollisimman suorana.

Laitteen muu huolto

 • Tarkista suodatin kerran kuukaudessa. Vaihda suodatin vähintään puolen vuoden välein.
 • Uusi maski 1–2 vuoden välein. Uusi maski myös silloin, kun sen ilmatiiviys häviää.
 • Vaihda letku tarvittaessa.

CPAP-hoidon alkuvaiheeseen voi liittyä vesinuhaa. Vesinuha kuitenkin vähenee yleensä hoidon jatkuessa. Jos ongelma ei häviä, sinun kannattaa kosteuttaa limakalvojasi. Vesinuha on oire nenän limakalvojen kuivumisesta.

Hoidon alkuvaiheessa voi vatsaan myös kertyä ilmaa. Useimmilla oireet häviävät laitteeseen tottumisen myötä. Tarvittaessa voit hoitaa ilmavaivoja ilmavaivalääkkeillä. Maskityypin vaihtaminen tai kostutuksen lisääminen laitehoitoon vähentää usein ilman kertymistä.

Suun ja nielun limakalvojen kuivumista voi ehkäistä hengittämällä nenän kautta. CPAP-hoidossa on kuitenkin yleistä nenän tukkoisuus sekä limakalvojen ja suun kuivuminen. Näitä oireita voit helpottaa lämminvesikostuttimella, nenä-suumaskin avulla ja nenätipoilla. Limakalvojen kuivumista voit hoitaa nenää kostuttavilla ja hoitavilla sumutteilla tai nenähuuhtelukannulla. Suun limakalvoja voit kostuttaa ruokaöljyllä tai suuta kostuttavilla geeleillä, joita voit ostaa apteekista.

Vinkkejä CPAP-hoidon sivuvaikutusten minimointiin:

Ongelma: iho-oireet, jotka johtuvat maskista.
Ratkaisu: varmista maskin säädöt ja puhtaus.

Ongelma: silmien ärsytys ja kuivuminen.
Ratkaisu: varmista maskin hyvä istuvuus.

Ongelma: vatsan ja ruuansulatuskanavan oireet.
Ratkaisu: vältä puhumista maski naamalla, vältä hiilihappoisia juomia illalla, ja nuku vasemmalla kyljelläsi.