Mies haukottelee sängyllä

Uniapnea

Tietoa uniapneasta, sen diagnosoinnista ja hoidosta.

Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, joka aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapnea on hoitamattomana vakava terveysriski. Moni sairastaa uniapneaa myös tietämättään.

Uniapneaa voidaan kutsua nykyisin kansantaudiksi, jopa 9–24 % väestöstä sairastaa uniapneaa. Lisääntyvän tietoisuuden ja tehostettujen tutkimusten myötä uniapnea diagnosoidaan entistä useammin. Uniapnea on yleisintä 40–65-vuotiailla, mutta sitä voivat sairastaa kaikenikäiset ihmiset. Uniapneaa esiintyy niin miehillä kuin naisillakin.

Ylipaino on merkittävä uniapnean aiheuttaja.

Ylipainehengityshoito on lääkkeetön hoitomuoto, jolla hoidetaan vaikea-asteista uniapneaa. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä lainaan ilmaiseksi.

Kaikki kuorsaus ei ole uniapneaa. Uniapnealle tunnusomaista ovat toistuvat hengityskatkokset, jotka syntyvät, kun nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Samalla nielun kudokset painuvat kiinni aiheuttaen osittaisen tai täydellisen ylähengitysteiden tukkeuman. Katkoksen kesto voi olla muutamasta sekunnista jopa yli minuuttiin.

Uniapnean 3 vaikeusastetta

  • lievä: hengityskatkoja on 5–15 tunnissa
  • keskivaikea: katkoja on 16–30 tunnissa
  • vaikea: hengityskatkoja on yli 30 tunnissa.

(sisältö jatkuu, mainosten jälkeen painavaa asiaa uniapnean tuottamista terveysriskeistä)

Mainos: ResMedin MyAir-verkko-ohjelmalla seuraat uniapneahoitoasi.
Mainos: WellO2 – keuhkoja vahvistava ja puhdistava höyryhengityslaite.

Uniapnean tuottamia terveysriskejä

Hoitamaton, vaikea-asteinen uniapnea lisää 3–6-kertaisesti kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoverenkiertohäiriöön ja keuhkovaltimoverenpainetautiin.

Lieväänkin uniapneaan liittyy lisääntynyt verenpainetaudin riski. Uniapneaa sairastavat ovat riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Diabetes voi myös altistaa uniapnealle.

Diagnosoimaton uniapnea on riski erityisesti leikkauspotilaille. Syynä on mahdollisesti nukutus- ja kivunlievitysaineiden vaikutus, jotka saattavat pahentaa hoitamatonta uniapneaa.

Autoilijan kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jos hän havaitsee itsessään hälyttäviä merkkejä.  Tällaisia merkkejä ovat muun muassa jatkuva väsymys tai nukahtelu tilanteissa, joissa huomio herpaantuu. Hoidettuna uniapnean aiheuttama päiväväsymys häviää ja riski joutua liikenneonnettomuuteen pienenee.

Nuori nainen pitelee pieniä kukkia käsissään sivuprofiili

Lahjoittamalla lisäät hyvää henkeä

Kiitos kun tuet työtä hengitysterveyden ja hengityssairaiden hyvän elämän puolesta. Kesälahjoitukset verkossa ja MobilePayn kautta: 56229.

Videossa Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Marisanna Schwenson kertoo uniapnean vaikutuksista terveyteen.

Videossa keuhkosairauksien erikoislääkäri Adel Bachour kertoo hoitamattoman uniapnean terveysvaikutuksista.

Uniapnea-opas

Tutustu Hengitysliiton oppaaseen uniapneaa sairastavalle.