Uniapnean riskitekijät

  • Uniapnean merkittävin aiheuttaja on ylipaino.
  • Kasvojen ja kaulan rakenteelliset tekijät voivat vaikuttaa uniapneaan.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta voi altistaa uniapnealle.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miksi joillekin kuorsaajista kehittyy uniapnea. Todennäköisesti kyseessä on monen tekijän yhteisvaikutus. Myös perintötekijöillä on merkitystä.

Uniapneaa sairastavista 50–70 prosenttia on ylipainoisia. Ylipainoisella ylähengitysteiden alueelle kertynyt rasvakudos ahtauttaa ylähengitysteitä, kun hän makaa selällään. Myös keskivartalon rasva painaa ylähengitysteitä ja keuhkoja kasaan.

Normaalipainoisilla uniapneaa sairastavilla kasvojen ja kaulan rakenteelliset tekijät voivat altistaa uniapnealle. Heillä on usein pieni alaleuka ja kupera kasvojen profiili. Heillä esiintyy myös ristipurentaa muita useammin.

Muita uniapnealle altistavia tekijöitä ovat rakenteellisesti ahdas nielu, pitkäaikainen nenän tukkoisuus ja suuret nielurisat. Uniapneaa esiintyy sekä miehillä että naisilla. Naissukuhormonit suojaavat kuitenkin naisia osittain. Vaihdevuosien jälkeen uniapnea on lähes yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Yleisintä uniapnea on 40–65-vuotiailla. Uniapneaa voi esiintyä myös lapsilla.

Uniapnea-opas

Tutustu Hengitysliiton oppaaseen uniapneaa sairastavalle.