Mies haukottelee sängyllä

Uniapnea

Tietoa uniapneasta, sen diagnosoinnista ja hoidosta.

Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, joka aiheuttaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapnea on hoitamattomana vakava terveysriski. Moni sairastaa uniapneaa myös tietämättään.

Uniapneaa voidaan kutsua nykyisin kansantaudiksi, jopa 9–24 % väestöstä sairastaa uniapneaa. Lisääntyvän tietoisuuden ja tehostettujen tutkimusten myötä uniapnea diagnosoidaan entistä useammin. Uniapnea on yleisintä 40–65-vuotiailla, mutta sitä voivat sairastaa kaikenikäiset ihmiset. Uniapneaa esiintyy niin miehillä kuin naisillakin.

Ylipaino on merkittävä uniapnean aiheuttaja.

Ylipainehengityshoito on lääkkeetön hoitomuoto, jolla hoidetaan vaikea-asteista uniapneaa. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä lainaan ilmaiseksi.

Kaikki kuorsaus ei ole uniapneaa. Uniapnealle tunnusomaista ovat toistuvat hengityskatkokset, jotka syntyvät, kun nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Samalla nielun kudokset painuvat kiinni aiheuttaen osittaisen tai täydellisen ylähengitysteiden tukkeuman. Katkoksen kesto voi olla muutamasta sekunnista jopa yli minuuttiin.

Uniapnean 3 vaikeusastetta

  • lievä: hengityskatkoja on 5–15 tunnissa
  • keskivaikea: katkoja on 16–30 tunnissa
  • vaikea: hengityskatkoja on yli 30 tunnissa.
Mainos: ResMedin MyAir-verkko-ohjelmalla seuraat uniapneahoitoasi.
Mainos: WellO2 – keuhkoja vahvistava ja puhdistava höyryhengityslaite.