Mies herää ja venyttelee nukkumisen jälkeen.
Julkaistu: 15.3.2023
TiedotteetUutiset

Helpotusta uniapneaan saa monella apuvälineellä

Uniapnean hoitoon on olemassa useampia apuvälineitä, joista tunnetuin on CPAP-laite. Kaikki uniapneaa sairastavat eivät tarvitse CPAP-laitehoitoa. On myös ihmisiä, jotka tarvitsevat CPAP-laitteen lisäksi muita apuvälineitä.

Uniapnean hoidossa elintavat, kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa. Elintapamuutosten tueksi moni sairastava voi hyötyä myös apuvälineistä. Kansallisena uniapneapäivänä 15.3. Hengitysliitto haluaa lisätä tietoisuutta apneakiskosta, joka voi myös tuoda helpotusta oireiluun ja lisätä uniapneaa sairastavan elämänlaatua.  

– Suomalaiset ymmärtävät nykyisin unen laadun merkityksen paremmin kuin ennen. On hyvä, että yhä useampi uskaltaa hakeutua hoitoon, jos jatkuva väsymys vaivaa tai läheinen huomauttaa unenaikaisesta katkeilevasta hengityksestä tai kuorsauksesta, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.  

– Kiskohoito sopii etenkin lievää uniapneaa sairastavalle. Siitä voivat hyötyä myös keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairastavat, joille CPAP-laitehoito ei jostain syystä sovi, Puolanne jatkaa.  

Kuten CPAP-laitetta, myös apneakiskoa käytetään nukkuessa. Apneakiskon tarkoitus on tuoda kieli eteenpäin, jotta ilma pääsee liikkumaan vapaammin ja hengitystiet eivät tukkeudu. Samalla molempiin hammaskaariin kiinnittyvä kisko tuo leukaa eteenpäin vähintään 5 millimetriä.  

Kiskohoidon onnistumiseen vaikuttaa uniapneaa sairastavan paino. Jos ylipainoa on paljon, ei kiskohoidolla todennäköisesti saada riittävää hoitovastetta.  

Ennen kiskohoidon aloittamista on tärkeää, että hampaat on hoidettu kuntoon. Esteitä kiskohoidolle voivat olla kiinnityskudossairaus, hampaiden vähäinen määrä tai tietynlainen purentavirhe.  

Uniapneapäivänä 15.3.2023 kello 18 Hengitysliitto järjestää kaikille avoimen ”Apneakisko uniapnean hoidossa” -verkkoluennon, jossa hammaslääketieteen tohtori Tiina-Riitta Vuorjoki-Ranta kertoo kiskohoidon periaatteista ja vaikutusmekanismeista. Lisää tietoa ja ohjeet osallistumiseen löytyvät Hengitysliiton tapahtumakalenterista osoitteessa www.hengitysliitto.fi/tapahtumat.  

Arkisempaa apua lievää uniapneaa sairastava voi saada tukisukkien käytöstä ja yöpaidan selkään ommellusta pallosta, joka auttaa välttämään selällään nukkumista. Lisätietoa uniapneasta ja sen hoidosta löytyy Hengitysliiton verkkosivuilta ja suositusta uniapneaoppaasta. Opas ja kokemustietoja sekä asiantuntijapuheenvuoroja uniapneasta löytyy myös kuunneltavassa muodossa podcasteina Youtuben ja Spotifyn kautta.