Hengityksen mittaaminen tai sen toiminnan seuraaminen on usein tuttua keuhkosairautta sairastavalle. Kotona tehtävä PEF-seuranta onkin arkipäivää monelle. Tähän saakka hengityksen tarkempaa seurantaa ja mittausta on tehty vain sairaalassa, esimerkiksi kontrollien yhteydessä.

WellO2 Oy on kehittänyt kotioloissa käytettävän hengityksen mittausvälineen – WellO2 MyBreathin. MyBreath on niin sanottu älykäs suukappale, joka kiinnitetään WellO2-hengitysharjoituslaitteeseen tavallisen suukappaleen tilalle. MyBreath tuo hengityksen mittaamiseen uusia tuulia aihealueelle, jota ei viimeisten vuosikymmenten aikana ole juurikaan kehitetty.

Suomalainen huippukeksintö

MyBreath mittaa sekä uloshengitystä että sisäänhengitystä. Keuhkosairaan hengitystä on totuttu mittaamaan vain ulospuhalluksesta, vaikka moni tunnistaakin, että esimerkiksi sairauden pahenemisvaiheessa myös sisäänhengitys tuntuu hankalalta hengitysteiden ahtautumisen takia.  

MyBreath-älysuukappaleen mittaustapa on suomalaisen WellO2 Oy:n patentoima ja perustuu laskennallisiin kaavoihin. Näin ollen mittaustulokset eivät ole suoraan verrannollisia kotoa löytyvään PEF-mittariin tai sairaalassa tehtyihin spirometrian tuloksiin. 

MyBreath-älysuukappale tuo tulokset kätevästi älypuhelimeen WellO2-sovelluksen avulla. Sovellusta voi toki käyttää myös ilman älysuukappaletta, mutta MyBreathin avulla voit mitata hengityksesi toimintaa sekä saada virtuaalisempaa ohjausta WellO2-hengitysharjoituksiisi.

Mitä WellO2 MyBreath -älysuukappale mittaa?

MyBreath-älysuukappale kertoo laajasti keuhkojen toiminnasta. Se antaa työkalun hengityksen kokonaisvaltaiseen tarkkailuun sekä hengityslihasharjoittelun vaikutusten seurantaan.

MyBreath mittaa hengitysvirtausta eli keuhkoputkien aukinaisuutta ulos ja sisään hengittäessä. Hengitysvirtauksen arvon muutokset siis kuvaavat sitä, onko keuhkoputkissa ahtautta tai tukkoisuutta, johtuen esimerkiksi sairauden vaikeutumisesta, allergiakaudesta tai alkavasta flunssasta. Hengitysvirtausta seuraamalla voi myös nähdä, muuttuvatko ulos- ja sisäänhengityksen arvot sairauden vaikeutuessa.

Lisäksi MyBreathilla voi mitata hengityksen kokonaiskapasiteettia. Tämä arvo kuvaa keuhkojen tilavuutta, ja sen paraneminen kuvastaa arkisen toimintakyvyn ja rasituksen siedon helpottumista. Arvo usein kasvaa säännöllisellä WellO2-harjoittelulla, kun rintarangan liikkuvuus paranee.

MyBreath kuvaa myös hengityslihasvoiman muutoksia, sekä ulos- että sisäänhengityslihasten osalta. Hengityslihaksilla tarkoitetaan tässä yhteydessä niin sanottuja keuhkoja liikuttavia lihaksia, mutta lihasvoiman muutokset ja harjoittelu toki vaikuttavat myös hengitysteitä auki pitäviin ja tukeviin lihaksiin.

Säännöllinen hengitysharjoittelu WellO2-laitteella vahvistaa hengityslihaksia. MyBreathin avulla pystyt mittaamaan, mikä on lähtötilanteesi ja miten nopeasti hengityslihasvoimassa tapahtuu muutoksia. Sisäänhengitysvoiman kehittyminen näkyy arjessa suorituskyvyn paranemisena sekä hengästymisen herkkyyden vähenemisenä. Uloshengitysvoiman kasvamisen taas usein huomaa nopeimmin siinä, että äänen käyttäminen helpottuu tai jaksat puhua ja vaikkapa laulaa vaivattomammin pitkään.

Kuten WellO2-hengitysharjoituslaitetta myös MyBreathia voidaan käyttää nenämaskin kanssa. Halutessasi voit siis tehdä samoja mittauksia ja harjoituksia myös nenämaskilla. Näin tehostat myös nenän toimintaa ja seuraat, millaisiin asioihin nenäsi reagoi ja miten reaktiot vaikuttavat mittaustuloksiin.

WellO2 Oy toivoo, että tuoteperheen uusin tulokas WellO2 MyBreath palvelee hengitysongelmaista yhtä hyvin kuin WellO2-hengitysharjoituslaite on hengitysharjoittelun ja kuntoutuksen saralla tehnyt.