Ilmanvaihdon huolto

Ilmanvaihdon oikean toiminnan edellytyksenä on se, että poisto- ja tuloilmavirrat on säädetty suunnitelmien ja käyttötarpeiden mukaisiksi. Ilmanvaihtojärjestelmä vaatii myös puhdistamista.

Ilmanvaihdon huoltotoimenpiteisiin kuuluvat seuraavat asiat:

  • ilmanvaihtoventtiilien ja kanaviston puhdistaminen
  • ilmansuodattimien vaihto ja puhdistaminen
  • ilmanvaihdon säätäminen.

Pölyiset venttiilit heikentävät ilmanvaihtoa. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit, kun niihin on kertynyt näkyvää likaa. Jos venttiilit on irrotettavat, irrota ja pyyhi tai pese ne. Kaikki venttiilimallit eivät ole irrotettavia, joten selvitä ensin, miten kyseinen venttiilityyppi puhdistetaan. Puhdistus tehdään venttiilivalmistajan ohjeiden mukaan. Venttiilien säätöasentoa ei tule muuttaa.

Taloyhtiössä asunnon sisäpuolella olevien ilmanvaihdon venttiilien puhdistus kuuluu osakkaalle.

Korvausilmaventtiilien puhdistus

Talossa on useita erillisiä korvausilmaventtiilejä. Venttiileissä on myös suodattimet. Venttiilien puhdistusväli vaihtelee parista kuukaudesta puoleen vuoteen.

Irrota korvausilmaventtiilin sisäosa paikaltaan, ja vaihda suodatin tai pese se miedolla pesuaineliuoksella. Puhdistustapa riippuu venttiilin ja suodattimen tyypistä. Useat suodatintyypin on vaihdettava, eikä niitä voi pestä. Pyyhi myös tuloputki ja imuroi ulkoritilä puhtaaksi.

korvausilmaventtiilin irrottaminen
Kuva 1/7. Irrota venttiilin kansi. Kansi irtoaa yleensä vastapäivään kiertämällä.
Karkeasuodattimen irrottaminen
Kuva 2/7. Venttiilin sisällä on yleensä karkea suodatin. Irrota suodatin pesua varten.
Karkeasuodattimen pesu
Kuva 3/7.  Pese muovinen suodatin lämpimällä vedellä. Käytä tarvittaessa mietoa pesuaineliuosta. Vaihda huonokuntoinen suodatin.
Korvausilmaventtiilin puhdistaminen
Kuva 4/7. Puhdista korvausilmaventtiili nihkeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella.
Korvausilmaventtiilin putken puhdistaminen
Kuva 5/7. Pyyhi myös venttiilin putki.
Korvausilmaventtiilin ritilän irrottaminen
Kuva 6/7. Irrota korvausilmaventtiilin ulkopuolen ritilä. Ritilä kerää hyönteisiä ja roskia. Se irtoaa yleensä vetämällä.
Korvausilmaventtiilin ritilän imuroiminen
Kuva 7/7. Imuroi ritilä puhtaaksi.

Tuloilmaventtiilin puhdistus

Tuloilmaventtiilin irrottaminen
Kuva 1/3. Osa tuloilmaventtiileistä täytyy puhdistaa paikallaan nihkeällä liinalla tai imurilla. Useimmat venttiilit voidaan irrottaa puhdistusta varten. Irrota venttiili kiertämällä sitä vastapäivään tai vetämällä. Älä koske venttiilin säätöihin eli keskikartioon tai magneettiliuskoihin.
Tuloilmaventtiilin pyyhkiminen nihkeällä liinalla
Kuva 2/3. Puhdista tuloilmaventtiili nihkeällä liinalla.
Tuloilmaventtiilin puhdistaminen tiskaamalla.
Kuva 3/3. Jotkut tuloilmaventtiilit voidaan myös pestä. Venttiiliä ei saa pestä, jos siinä on äänenvaimennin tai esimerkiksi rasvattuja ruuvikierteitä. Noudata puhdistuksessa valmistajan ohjeita.

Poistoilmaventtiilin puhdistus

Poistoilmaventtiilit suositellaan puhdistettavaksi vähintään pari kertaa vuodessa.

Tutustu venttiilin puhdistusohjeeseen ennen kuin ryhdyt irrottamaan venttiiliä. Useimmat venttiilit irtoavat kanavasta kiertämällä niitä ulkokehästä vastapäivään. Yleensä venttiilin voi irrottaa ja pestä miedolla pesuaineella ja vedellä. Jos venttiili ei irtoa, sen voi pyyhkiä varovasti myös ulkopuolelta. Jotkut päätelaitetyypit voi ainoastaan imuroida.

Kun käsittelet venttiiliä, varo muuttamasta sen säätöä. Venttiilin keskikartiota ei saa pyörittää, eikä tuloreikien määrää saa vaihtaa. Tuloreiät voivat olla osittain peitettyinä magneettiliuskoilla.

Poistoilmaventtiilin puhdistaminen nihkeällä liinalla
Kuva 1/3. Puhdista poistoilmaventtiili nihkeällä liinalla irrottamatta venttiiliä.
Poistoilmaventtiilin irrottaminen
Kuva 2/3. Useimmat poistoilmaventtiilit voidaan irrottaa puhdistusta varten. Irrota venttiili kiertämällä vastapäivään venttiilin ulkoreunasta. Keskikartiota ei saa kiertää, koska se muuttaa ilmanvaihdon säätöjä.
Poistoilmaventtiilin puhdistaminen tiskaamalla
Kuva 3/3. Pese irrotettu poistoilmaventtiili laimealla pesuaineliuoksella ja huuhtele se. Kuivaa venttiili ennen kuin asennat sen takaisin. Jos venttiilissä on äänenvaimennin kuten mineraalivillalieriö, tee puhdistus imuroimalla.
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Videossa kerrotaan, miten puhdistat poistoilmaventtiilin.

Teetä ilmanvaihtokanaviston puhdistus ammattilaisella

Ilmanvaihtokanaviston puhtaus pitää tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa ennen rakennuksen käyttöönottoa. Tämän lisäksi teetä ilmanvaihtokanaviston tarkastus ja mahdollinen puhdistus ammattilaisella 5–10 vuoden välein. Jos kanava on kauttaaltaan pölyssä, teetä puhdistus heti. Kanavien pohjalla on aina pieni määrä pölyä. Desinfiointiaineiden käyttö puhdistuksessa ei ole normaalipuhdistuksessa tarpeen.

Ammattilainen tarkastaa ja säätää ilmanvaihdon puhdistuksen jälkeen. Pidä tarkastuspöytäkirja tallessa. Tarkastuspöytäkirjasta voit tarkistaa ilmanvaihtojärjestelmän säätöarvot.

Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat. Jätä puhdistustarpeen arviointi ja puhdistus ammattilaiselle. Taloyhtiössä ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen ja säädön tilaa taloyhtiö.

Ilmanvaihtokanavan puhtaus voidaan tarkastaa päätelaitteen eli venttiilien puhdistuksen yhteydessä.

Katso Suomen LVI-liiton pätevyysrekisteri ilmanvaihdonmittaajista ja -säätäjistä.

Kodin sisäilma ja ilmanvaihto -opas

Tiivistettyä tietoa kotien ja muiden asuinrakennusten sisäilmasta ja ilmanvaihdosta.