Videot opastavat puhtaan kodin ja sisäilman ylläpidossa. Hei me siivotaan -videosarja on toteutettu yhteistyössä Marttaliiton ja Kiilto Kodinhoitotuotteiden kanssa.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
- Rakennuksen huolto ja ylläpito
- Näin huollat taloa
- Näin huollat mökkiä
- Liesituuletin ja rasvasuodatin
Sinua voi myös kiinnostaa
Pölynimurit
Pölynimureita mainostetaan joskus myös ilmaa puhdistavina laitteina. Tämä ei kuitenkaan monesti pidä paikkaansa.
Pölynimurin tarkoituksena on imeä pölyä ja pieniä roskia pinnoilta. Imuri kerää roskat pölypussiin tai pölysäiliöön. Vaihtoehtoina ovat perinteinen perässä vedettävä malli, kiinteästi asennettava keskuspölynimuri tai pölypussiton pölynimuri.
Kun hankit pölynimuria, kiinnitä huomiota imurin imukykyyn ja suodattimien suodatuskykyyn. Hyvä imuri poistaa pölyt ja roskat. Huono imuri puolestaan lähinnä siirtää hienojakoisemman pölyn pinnoilta sisäilmaan.
Keskuspölynimuri
Keskuspölynimurin etuna on hienojakoisen pölyn siirtyminen pois huoneilmasta.
Keskuspölynimurin voi asentaa sekä uuteen että vanhaan taloon. Järjestelmän koko ja ominaisuudet riippuvat talon tai huoneiston koosta, mallista ja tasoratkaisuista.
Kun hankit keskuspölynimuria, selvitä imurin mahdollinen melu, käyttömukavuus, lisälaitteet sekä lisälaitteiden hankittavuus.
Keskuspölyimurista voi syntyä melua myös ulkona. Tällöin tarvitaan poistoilman äänenvaimennusta.
Kerrostalohuoneistoon on saatavilla keskuspölynimurin kaltainen laite. Siinä keskusyksikkö sijoitetaan kiinteästi esim. siivouskomeroon ja poistoilma suodatetaan HEPA-suodattimella.
Keskuspölyimuriin kuuluu keskusyksikkö ja runkoputkisto, joka asennetaan talon rakenteisiin. Runkoputkistoon liitetään imuletku imuroinnin ajaksi. Roskat jäävät säiliöön ja poistoilma johdetaan ulos.
Keskuspölynimuri pitää huoltaa. Moottoria suojaavat suodattimet on vaihdettava kuten tavallisissakin imureissa. Lisäksi pölyastiat tulee tyhjentää ja järjestelmän tiiviydestä tulee huolehtia.
Erityisen tärkeää on muistaa roskasäiliön tyhjentäminen ja suodattimien puhdistaminen. Tukkeutunut laite kuormittuu ja lopulta hajoaa.
Osa käyttäjistä kokee huoltotyöt hankaliksi. Joskus testeissä on havaittu perinteisiin imureihin verrattuna heikkotasoisia suulakeosia tai muita osia.
Pölynimurien suodattimet
Pölynimureissa poistosuodatin on joko mikro- tai Hepa-suodatin. Mikrosuodatin on silloin sopiva valinta, jos perheessä ei ole allergiaa. Allergiaperheeseen kannattaa hankkia imuri, jossa on Hepa-suodatin. Hepa-suodattimen voi myös erikseen ostaa. Kuitenkin monissa halvemmissa imureissa ei voi käyttää Hepa-suodatinta.
Hepa-suodatin (High Efficiency Particulate Air) estää pienimpienkin hiukkasten pääsyn takaisin huoneilmaan. Hepa-suodattimia on useita eri luokkia, esimerkiksi Hepa 11, Hepa 12 ja Hepa 13. Mitä suurempi luku, sitä suuremman osan huoneilman pölystä, siitepölystä, sieni-itiöistä, bakteereista ja muista hiukkasista suodatin suodattaa.
Varmista, ettei poistoilma pääse kulkemaan suodattimen ohi. Mahdolliset vuotokohdat ovat usein suodattimen ja sen kehyksen tai koneen rungon välissä. Jos imuria ei ole rakennettu tiiviiksi, suodattimen kotelon liitoskohdista saattaa päästä huoneeseen epäpuhdasta poistoilmaa Hepa-suodattimesta huolimatta.
Osa Hepa-suodattimista on pestäviä. Lue pesuohjeet käyttöohjeesta ennen laitteen tai suodattimen ostamista. Joihinkin imureihin voi myös ostaa yhdistetyn aktiivihiili-Hepa-suodattimen, jossa aktiivihiilisuodatin poistaa hajuja.
Osta Heli-arpa 2024
Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.