Näin toimit yhteistyössä asiantuntijan kanssa

  • Valitse sertifioitu asiantuntija sisäilma- ja kuntotutkijaksi. 
  • Pyydä asiantuntija paikalle arvioimaan tutkimustarvetta. 
  • Tee kirjallinen sopimus tutkimuksesta. 
  • Asiantuntija arvioi, mitä tutkitaan, kuinka laaja tutkimus on ja mitä näytteitä otetaan. Tästä muodostuu tutkimussuunnitelma.
  • Asiantuntija tekee tutkimuksista raportin. Raportissa on esitettävä yleiskielellä vaurion syy ja laajuus sekä johtopäätökset ja korjauksien toimenpide-ehdotukset. Raportissa esitetyt korjauksien toimenpide-ehdotukset eivät ole korjaussuunnitelma. 
  • Käy raportti asiantuntijan kanssa läpi. Varmista, että ymmärrät, mitä rakennuksesta on tutkimusten aikana selvinnyt. Älä hyväksy epäselvää raporttia.

Kun tilaat sisäilma- ja kuntotutkimuksen, muista että tutkittavaa rakennusta tulisi aina käsitellä ja tutkia kokonaisuutena. Tähän kokonaisuuteen kuuluu rakenteet sekä ilmanvaihtojärjestelmät ja muut järjestelmät kuten sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät. Näin saat selville rakenteiden lisäksi järjestelmien kunnon ja uusimistarpeen. Järjestelmien uusiminen korjauksien yhteydessä on usein taloudellisesti järkevää.

Hyödyllisiä linkkejä

Lisää tietoa rakennusten kosteus- ja sisäilmateknisestä kuntotutkimuksesta löydät Valtioneuvoston verkkosivuilta.

Asumisterveysasetuksesta ja sen soveltamisohjeesta Valviran sivuilta löydät tietoa sisäilman epäpuhtauksien mittamisesta ja tutkimisesta terveydensuojelun näkökulmasta.

Terveydensuojelulain nojalla hyväksytyt asumisterveyslaboratoriot löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Pätevöityneet kosteusvaurion kuntotutkijat löydät Fise Oy:n verkkosivuilta.

Eurofins Expert Servicen sertifioidut asiantuntijat löydät Sertifikaattihaku.fi-sivustolta.