Huoneilman lämpötila

Ihmiset kokevat lämmön hyvin yksilöllisesti. Toiset viihtyvät paremmin viileässä ja toiset puolestaan lämpimässä huoneilmassa. Lämpöaistimukseen vaikuttavat huoneen lämpötilan lisäksi ilmankosteus, vaatetus, toiminnan laatu, lämpösäteily ja ilman virtausnopeus.

Sekä liian alhainen että liian korkea huoneilman lämpötila haittaavat asumisviihtyvyyttä. Ne voivat aiheuttaa myös terveysongelmia. Lämpötilan toimenpideraja riippuu rakennuksen käyttötarkoituksesta. Sopiva asunnon huonelämpötila on noin 20–22 astetta. Lattian pintalämpötilan pitäisi olla vähintään 18 astetta.  

Taulukko. Lämpötilojen toimenpiderajat asunnossa (Lähde: Asumisterveysasetuksen soveltamisohje (STM 2016))

Lämpötilojen
toimenpiderajat
Lämpötilaindeksi
TI
Huoneilman lämpötila lämmityskaudella18 °C – + 26 °C
Huoneilman lämpötila lämmityskauden ulkopuolella18 °C – + 32 °C
Seinäpinnan alin keskiarvolämpötila16 °C81
Lattiapinnan alin keskiarvolämpötila18 °C87
Alin pistemäinen pintalämpötila11 °C61

Suurissa rakennuksissa kuten kerrostaloissa lämpöongelmat johtuvat usein siitä, että lämmitysjärjestelmän perussäätöä ei ole tehty. Jos rakennuksen alimman kerroksen huoneistot ovat liian kuumia ja ylimmän kerroksen huoneistot ovat puolestaan liian kylmiä, täytyy lämmitysjärjestelmä säätää uudelleen.

Lämmitysjärjestelmän perussäädöllä voidaan samanaikaisesti parantaa sisätilojen viihtyvyyttä ja pienentää energiankulutusta. Lämmitysjärjestelmän perussäätöjä tekevät LVI-alan yritykset.  

Korkea huonelämpötila

Tarpeettoman lämmin huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja kuivalta. Talvella liian lämmin huoneilma voi lisätä hengitystieoireilua ja aiheuttaa kuivuuden tunnetta. Liian korkea sisälämpötila voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten väsymystä sekä limakalvojen, ihon ja silmien ärsytystä.

Liian korkea lämpötila voi lisätä myös rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöjä. Myös unenlaatu kärsii liiallisesta kuumuudesta. Makuuhuoneen lämpötila voikin olla hieman normaalia 20–22 asteen huonelämpötilaa viileämpi.

Keväällä ja kesällä auringon säteily saattaa lämmittää sisätiloja liikaa. Sisätilojen liiallista lämpenemistä voit ehkäistä estämällä säteilyn sisäänpääsyn esimerkiksi verhojen, aurinkosuojakalvojen tai markiisien avulla tai tehostamalla ilmanvaihtoa erityisesti yöaikaan.

Alhainen huonelämpötila

Liian viileä huoneilma aiheuttaa muun muassa lihas- ja nivelkipuja. Laajat, matalalta alkavat ikkunapinnat aiheuttavat kylmäsäteilyä, joka koetaan vetona. Myös ilmanvaihdosta johtuva viileän korvausilman liikkuminen lämpimässä huoneessa tuntuu helposti vetoisalta.

Vetoa voidaan vähentää asettamalla lämmityslaite ikkunan eteen. Laite lämmittää ikkunan sisäpintaa ja vähentää kylmäsäteilyä.  

Varsinkin lapset, jotka leikkivät pääasiassa lattianrajassa, kärsivät kylmistä lattioista. Kylmyys hidastaa pesutilojen kuivumista, joka saattaa johtaa homevaurioiden kehittymiseen.