Ilmanpuhdistin keskellä makuuhuoneen lattiaa.

Ilmanpuhdistimet

Ilmanpuhdistimet poistavat epäpuhtauksia kuten pölyä.

Ilmanpuhdistimen valinta voi olla hankalaa, sillä etukäteen on mahdotonta sanoa, auttaako mikään laite vähentämään esimerkiksi sairauden tai allergian oireita. Ilmanpuhdistimia on markkinoilla moniin eri puhdistustekniikoihin perustuvia.

Selvitä ainakin seuraavat asiat ennen ilmanpuhdistimen hankintaa:

  • Mihin käyttötarkoitukseen laitetta tarvitset. Ilmanpuhdistin on tarkoitettu lähinnä ilmassa leijailevan pölyn poistoon. Sen hajunpoistokyky on huono.
  • Meluhaitta. Melu ei saa ylittää 30 desibeliä yöaikaan makuuhuoneessa. Testaa ilmanpuhdistin sillä tehoasetuksella, millä aiot laitetta käyttää.
  • Varmista, että laitteen läpi virtaava ilmamäärä tunnissa vastaa yöaikaankin huoneen ilmatilavuutta.
  • Selvitä, kuinka usein laite vaatii huolto- tai puhdistustoimenpiteitä ja kuinka helppoa laitteen puhdistaminen ja huoltaminen on. Selvitä myös, onko laitteeseen saatavilla suodattimia ja paljonko suodattimet maksavat.

Ilmanpuhdistimet eivät ole hoitolaitteita. Ilmanpuhdistimet eivät korjaa tai paranna kosteus- ja homevaurioita, eivätkä ne pysty vähentämään tupakansavun terveyshaittoja. Kaasumaisten epäpuhtauksien poistosta laitteet suoriutuvat vaihtelevasti. Osa laitteista pystyy suodattamaan jonkin verran kaasuja, osa taas ei lainkaan.

Ilmanpuhdistimet eivät poista varsinaista epäpuhtauden lähdettä. Ne eivät myöskään korvaa toimivaa ilmanvaihtoa tai huolellista siivousta.

Tutkimusta ilmanpuhdistimien vaikutuksesta hengitysterveyteen ja hengityssairaiden oireisiin ei ole tehty.

Yhdistelmälaitteiden eli useampaa eri tekniikkaa hyödyntävien laitteiden hyödyn arviointi on vaikeaa, eikä vertailevaa puolueetonta tutkimusta ole tehty.

On myös huomioitava, että osa ilmanpuhdistustekniikoista saattaa tuottaa ilmaan terveydelle haitallisia yhdisteitä kuten formaldehydiä, asetaldehydiä, typenoksideja ja otsonia. 

Lisää tietoa ilmanvaihdosta löydät Ilmanvaihto-sivultamme.

Mainos: AirTamer. Puoluettoman tutkimuslaitoksen testaama ja hyväksymä henkilökohtainen ilmanpuhdistin.
mies käden ojossa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.