Julkaistu: 12.4.2022
UutisetSavuttomuusTiedotteet

Stumppi – tukea ja neuvontaa jo 20 vuotta

Stumppi on Hengitysliiton ylläpitämä palvelu, joka tarjoaa tukea ja apua tupakoinnin ja muiden nikotiinituotteiden lopettamiseen. Stumppi-neuvontapuhelin on aloittanut toimintansa huhtikuussa vuonna 2002, joten tänä vuonna juhlitaan pyöreitä!

Tupakointitilanne Suomessa oli vuonna 2002 paljon huonompi kuin nykyään. Puhelinneuvonta tupakoinnin lopettamista suunnitteleville aloitettiin Kansanterveyslaitoksen ja terveysjärjestöjen yhteishankkeena kansanterveyden parantamiseksi. 

20-vuotisen taipaleensa aikana Stumpin toiminta on puhelinneuvonnan lisäksi laajentunut verkkosivuilla, chatilla, keskustelupalstalla, blogilla sekä erilaisilla testeillä ja laskureilla.   

Neuvontapuhelimesta apua saa yksilöllisesti 

Maksuton Stumppi-neuvontapuhelin tarjoaa yksilöllistä ja luottamuksellista neuvontaa. Puhelimeen vastaavat tupakkavieroitukseen perehtyneet terveydenhoitoalan ammattilaiset.  

– Ihmiset kysyvät neuvontapuhelimessa hyvin erilaisia kysymyksiä, Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela kertoo.  

Yleistä on, että soittaja on ollut pari päivää tai viikon tupakoimatta ja pohtii seuraavaksi, miten onnistuisi pysymään tavoitteessaan. Jokaisen kohdalla ratkaisua mietitään soittajan tilanteen mukaan.  

– Ei ole yhtä oikeaa tapaa lopettaa, Kolstela muistuttaa.  

Halutessaan Stumpista voi saada myös oman valmentajan lopettamisen tueksi. Valmentaja, eli Stumppi-neuvonnan työntekijä, soittaa sovittuina aikoina ja kannustaa pääsemään tavoitteeseen.  

Verkkoyhteisö lopettamisen tukena 

Stumppi-palvelu tarjoaa asiantuntijoiden ylläpitämän puhelinneuvonnan lisäksi myös vertaistukea. Stumpin keskustelupalsta on muodostunut omaksi yhteisökseen, jonne kuka vain on tervetullut.  

– Keskustelupalstalla ilmapiiri on keskusteleva, hyväksyvä ja toisia kannustava, Kolstela kertoo.  

Jotkut kirjoittavat palstalle ahkerastikin, toisia auttaa jo pelkästään muiden vertaisten keskustelujen lukeminen.  

– Keskustelupalstalla ihmiset hoksaavat, että he eivät olekaan yksin asian kanssa, Kolstela sanoo. 

Tutustu Stumpin palveluihin osoitteessa www.stumppi.fi.

Stumppi-neuvontapuhelin palvelee maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18 sekä torstaihin kello 13–16 numerossa 0800 148 484. 

Lisätietoja: 
Maija Kolstela 
terveysasiantuntija 
Hengitysliitto 
040 540 5617 
www.hengitysliitto.fi