Helsingin katu ruuhka-aikaan
Julkaistu: 22.3.2022
UutisetHengitysterveysTiedotteetUlkoilma

Suojele keuhkojasi, jatka kasvomaskin käyttöä katupölyaikaan!

Koronapandemia-ajan tututuksi tuoma FFP2-kasvomaskin käyttö suojaa myös katupölyltä. Siksi sen käyttöä kannattaa jatkaa, vaikka koronarajoituksia kevään mittaan purettaisiinkin.

Katupöly on voimakkaimmillaan keväisin. Säävaihteluiden myötä pääkaupunkiseudulla voidaan tehdä ensimmäiset havainnot jo helmikuussa, muualla Suomessa kadut pöllyävät vasta kuukautta tai paria myöhemmin. Erityisesti katupöly vaivaa vilkasliikenteisillä kaduilla.

Oman asuinalueen ilmanlaatua voi seurata Ilmatieteenlaitoksen ja oman kaupungin verkkosivuilta. Kaupungeissa katujen puhdistukset käynnistyvät vasta yöpakkasten väistyttyä.

Jokainen voi saada oireita katupölystä. Korona-aikana tutuksi tullut FFP2-maski suojaa käyttäjäänsä myös katu- ja siitepölyltä. 

– Hengityssuojainta valittaessa on tärkeää varmistaa, että suojain on omille kasvoille oikean kokoinen ja muotoinen. Suojaimen teho heikkenee, jos ilmaa pääsee reunojen kautta suojaimen sisälle, järjestöjohtaja Mervi Puolanne muistuttaa.

Kasvomaskiin on suositeltavaa koskea vain mahdollisimman vähän, puhtain käsin ja nauhoista tarttuen.

Katupölyn aiheuttamat vastaanottokäynnit lisäävät paineita valmiiksi hoitovelasta kuormittuneelle terveydenhoitoalalle. 

– Katupöly lisää tulehduksia ja keuhkokuumetta, jotka aiheuttavat vuosittain 50–60 ennenaikaista kuolemaa hengityssairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla, Puolanne jatkaa.

Katupöly lisää myös lasten riskiä sairastua astmaan.

Lisätiedot:

Mervi Puolanne
järjestöjohtaja
Hengitysliitto
p. 040 588 2782
www.hengitysliitto.fi

Lue lisää katupölyltä suojautumisesta ja sen välttämisestä

Lue lisää: WHO suosittelee entistä tiukempia ilmanlaadun ohjearvoja. Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain 16 00–2 000 ennenaikaista kuolemaa Suomessa.

Ratkaisuja: Sitä on nyt ilmassa – Hengitysliiton ohjelma sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen (2019–2022)

Hengitysliitto, 80 vuotta työtä sen puolesta, että Suomessa on hyvä hengittää.