kuvituskuva rokotus
Julkaistu: 23.12.2021
UutisetKorona

Alaikäisten rokottaminen koronaa vastaan laajenee

Koronarokotteet ovat lapsilla yhtä tehokkaita kuin terveillä aikuisilla.

Valtioneuvosto on muuttanut koronarokotuksia koskevaa asetusta 22.12. niin, että vastedes koronarokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 5 vuotta täyttäneet. Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten lasten rokotukset käytännössä järjestetään. Rokotuksia voidaan järjestää esimerkiksi kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n 22.12. tiedotteen mukaan lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Vakavan taudin riski on suurentunut lapsilla, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Pitkäkestoiset oireet (long covid) koronainfektion jälkeen ovat tähänastisen tutkimustiedon perusteella lapsilla todennäköisesti harvinaisia.