mies kasvomaski käsidesi
Julkaistu: 13.8.2021
UutisetHengityssairaudetKorona

Astmaan liittyvä vakavan koronainfektion vaara todennäköisesti luultua pienempi

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan astmaa sairastavien riski sairastua tai menehtyä vakavaan koronavirustartuntaan vaikuttaisi olevan luultua pienempi. Varovaisuutta ja ohjeistuksia tulee silti noudattaa, sillä astmaa sairastavien riski sairastua vakavaan koronavirustartuntaan on joka tapauksessa terveitä suurempi.

Yli 825 000 britin terveystietoihin perustuvien tuloksien mukaan astmaa sairastavien riski joutua vakavan koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon on noin 10–30 prosenttia suurempi kuin terveiden samanikäisten. Kuolleisuudessa ei havaittu eroja muihin potilaisiin.

Keuhkoahtaumatautiin ja joihinkin muihin hengityssairauksiin liittyy suurempi riski, mutta sekään ei välttämättä ole niin suuri kuin on ajateltu. Vakavat sairastumiset olivat yleisempiä myös interstitiaalisia keuhkosairauksia potevilla, mutta riski menehtyä ei ollut heillä eikä keuhkoahtaumatautia potevilla juurikaan tavallista suurempi.

Uusista tutkimustuloksista huolimatta keuhkosairauksia sairastavat kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään ja heidän tulee edelleen noudattaa varovaisuutta.

Katso ajantasaiset ohjeet riskiryhmille THL:n sivuilla.

Lisätietoa tutkimuksesta Duodecimin Terveysportissa.