rännin puhdistus
Julkaistu: 10.9.2021
UutisetHengitysterveysRakentaminenSisäilma

Huolla talosi syyskuntoon

Syksyllä talon ulkopuolella kannattaa tehdä tarkastus- ja huoltokierros. Kokosimme tehtävälistan siitä, mitä kaikkea tarkastuskierroksella on hyvä huomioida.

Syksyn tullessa puista varisevat lehdet ja muut roskat tukkeuttavat helposti rakennuksien vesikourut. Jos kattovedet tulvivat sadevesikouruista, rakennuksen perustukset voivat kastua, mikä pahimmillaan altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Puhdista vesikourut kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä ennen pahimpia sateita. Jos rakennuksen lähellä kasvaa paljon puita, kourut kannattaa puhdistaa useammin.

Kourujen puhdistuksen yhteydessä kannattaa varmistaa, että sadevedet ohjautuvat syöksytorvista sadevesijärjestelmää pitkin kauemmas rakennuksesta. Jos rakennuksen ympärillä ei ole sadevesijärjestelmää, sadevedet voi ohjata esimerkiksi kouruilla muutaman metrin päähän perustuksista. Muista myös tarkistaa sadevesikourujen asento sekä mahdolliset löystyneet kiinnitykset.

Vesikaton kunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Pienikin vuoto vesikatossa voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita. Tarkista huolellisesti vesikatteen (vesikaton sadevedeltä suojaava osa) saumojen, kiinnitysten sekä läpivientien tiiveys. Voit puhdistaa samalla katolta roskat ja sammaleet.

Varmista kasvien riittävä etäisyys rakennuksen vieressä. Liian lähelle rakennusta kasveja ei kannata sijoittaa, koska ne kasvattavat perustusten kosteuskuormaa. Esimerkiksi kukkapenkki kannattaa sijoittaa 1 metrin etäisyydelle, pensaat 3 metrin etäisyydelle ja puut 5 metrin etäisyydelle perustuksista.

Tarkista vielä lopuksi salaojituksen toimivuus. Sen voit tehdä kätevästi tarkastuskaivojen kautta. Jos tarkastuskaivossa alempana oleva salaojaputki on veden alla, järjestelmä voi olla tukkeutunut. Tilaa aina ammattilainen hoitamaan tukkeuman avaus.

Lue lisää sivulta Talon huolto.