koivu siitepöly
Julkaistu: 29.3.2022
UutisetHengitysterveysKoronaUlkoilma

Ilmastonmuutos pidentää siitepölykausia

Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos aikaistaa ja pidentää siitepölykautta. Vaikka tutkimus keskittyy Yhdysvaltoihin, tuloksista on vedettävissä johtopäätöksiä myös globaalisti, 23.3 julkaistussa Ylen artikkelissa kerrotaan.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että vuoden 2018 siitepölykausi alkoi Pohjois-Amerikassa 20 päivää aikaisemmin ja päättyi 10 päivää myöhemmin kuin vuonna 1990. Siitepölyn vuosittainen määrä kasvoi vertailujaksolla 21 prosenttia. Lisäksi arvioitiin, että noin puolet kauden pidentymisestä ja kahdeksan prosenttia siitepölyn lisämäärästä johtui ilmastonmuutoksesta.

Tuoreen tutkimuksen mallinnuksien perusteella siitepölykausi Yhdysvalloissa voi aikaistua ja venyä jopa tuplasti tämän vuosisadan loppuun mennessä vuosina 1990–2018 mitattuihin muutoksiin verrattuna. Siitepölyn kokonaismäärä saattaa lisääntyä jopa 200 prosenttia. Siitepölykausien pidentyessä ne alkavat osua yhä enemmän päällekkäin, mikä lisää allergikoiden kokonaiskuormitusta.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sää- ja ilmastoriskeihin voi varautua ja niitä voi vähentää. Hengitysliiton Sitä on nyt ilmassa -ohjelma tarjoaa ratkaisuja, joita jokainen voi tehdä omassa elämässään ja ehdotuksia päättäjille, miten kaavoituksen ja suunnittelun keinoin ongelmia voi ennaltaehkäistä.

Lisätietoa siitepölystä ja vinkkejä siitepölyltä suojautumiseen löydät Siitepöly-sivulta.