kynttilä palaa jalustallaan rauhallisesti
Julkaistu: 4.12.2020
UutisetSisäilma

Juhlista itsenäisyyspäivää yhdellä kynttilällä useamman sijaan

Kynttilän liekki on monille tärkeä tunnelmanluoja joulukuun juhlapäivinä. Kynttilöitä kannattaa kuitenkin polttaa maltilla, sillä niiden runsas polttaminen voi aiheuttaa terveyshaittaa.


”Kynttilöiden polttaminen tuottaa ilmaan terveydelle haitallisia pienhiukkasia, nokea ja PAH-yhdisteitä. Mitä huonommin kynttilä palaa, sitä enemmän se tuottaa epäpuhtauksia. Huonosti palavan kynttilän tunnistaa lepattavasta ja savuttavasta liekistä. Jos kynttilöitä polttaa sisätiloissa, tulee varmistaa, että ilmanvaihto toimii hyvin”, Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen sanoo.

Kynttilöiden poltto vaikuttaa sisäilman laatuun merkittävästi, koska hiukkasmaiset ja kaasumaiset päästöt tulevat suoraan huoneessa oleskelevien hengitysilmaan. Suomessa tehdyn Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tutkimuksen mukaan runsas kynttilänpoltto sisätiloissa voi kohottaa hiukkasten määrää kodissa jopa vilkkaan liikenteen pitoisuuksien tasolle.

Erityisesti keuhkoahtaumatautia, astmaa, sydän- ja verenkiertotauteja sairastaville sekä infektiokierteessä oleville pikkulapsille kynttilöiden jatkuva polttaminen voi aiheuttaa oireita.

”Kynttilöiden polttamista ei kuitenkaan tarvitse lopettaa tyystin. Usean kynttilän sijaan voi polttaa yhtä kynttilää ja senkin voi halutessaan sijoittaa esimerkiksi parvekkeelle lyhtyyn. Sisätiloissa perinteisen kynttilän voi korvata sähköllä tai paristoilla toimivalla kynttilällä”, Kirsi Säkkinen ehdottaa.

Perinteisistä kynttilöistä kannattaa valita ympäristömerkillä merkitty kynttilä. Muun muassa joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset nokipäästölle sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille. Joutsenmerkillä varustetut kynttilät eivät myöskään sisällä hajusteita. Kynttilöihin lisätyt hajusteet saattavat jo itsessään aiheuttaa joillekin ärsytysoireita. Arvioiden mukaan 10-40 % suomalaisista on herkistyneitä tuoksuille.