Lähikuva valkoisesta kasvomaskista.
Julkaistu: 4.5.2021
UutisetHengitysterveysKorona

Kasvomaskeja voi käyttää turvallisesti

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti keväällä 2021 kuluttajille myytävien ns. kansanmaskien eli kangasmaskien ja kertakäyttöisten kuitumaskien kemikaaleja. Kansanmaskit todettiin testeissä turvallisiksi.

Tukes testautti yhteensä 21 erilaista kansanmaskia keväällä 2021. Testiin valitut maskit olivat myynnissä kaupoissa ja verkkokaupoissa tai muuten kuluttajien saatavilla.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä, ylitarkastaja Petteri Talasniemi kertoo Tukesin mediatiedotteessa.

Maskeista mahdollisesti vapautuvia aineita voi vähentää tuulettamalla tai pesemällä maskin ennen käyttöä. Kangasmaskit kannattaa suositusten mukaisesti pestä aina ennen ensimmäistä käyttöä. Jos jokin tietty maski kuitenkin aiheuttaa oireita, tuotteen käyttö tulee lopettaa ja kokeilla jotain toista maskia.

Tukes valvoo markkinoilla olevia kansanmaskeja ja kuluttajakäyttöön tarkoitettuja henkilönsuojaimia. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Kuluttajalla on oikeus saada tietoa kansanmaskien mahdollisesti sisältämistä ns. erityistä huolta aiheuttavista aineista ja biosidikäsittelyistä tuotteen valmistajalta, maahantuojalta tai myyjältä.

Lue kasvomaskitestistä lisää Tukesin tiedotteesta.