autonrengas hiekoitushiekkaa
Julkaistu: 22.4.2022
UutisetUlkoilma

Kasvomaskilla voi suojautua katupölyä vastaan

Katupöly voi aiheuttaa harmittomia oireita, mutta se voi olla myös yllättävän haitallista ihmiselle. Helpointa on käyttää ulkonakin kasvomaskia suojana.

Suurin osa katupölystä on hiekoitushiekkaa ja autojen renkaiden jauhamaa asfalttia. Katupölyssä on asfaltin ja hiekan lisäksi muun muassa autojen osista irtoavaa materiaalia, kasvijäänteitä, bakteereja, hometta ja siitepölyä sekä kvartsia. Keino, jolla kuka vain voi suojautua, on kasvomaski. Yle uutisoi aiheesta 20.4.2022.

Kvartsi on yksi maankuoren yleisimmistä mineraaleista, ja se voi olla haitallista keuhkoille. Jos kvartsi hajoaa alle 0,1 mikrometrin kokoisiksi pölyhiukkasiksi, voivat hiukkaset tunkeutua keuhkorakkuloihin asti.

Sosiaali- ja terveysministeriön haitallisiksi tunnettujen pitoisuusarvojen perustelumuistiosta selviää, että kvartsipöly voi aiheuttaa keuhkokudoksen haitallista sidekudostumista eli fibroosia.

THL:n mukaan terveellekin ihmiselle voi tulla katupölystä yskää, nuhaa, kurkun karheutta ja silmäoireita. Kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat saattavat joutua katupölyn pahentamaan perussairauden vuoksi jopa sairaalahoitoon.