koronatesti kasvomaski
Julkaistu: 23.12.2021
UutisetKorona

Koronavirustestauksen päivitetty ohje 22.12.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt koronavirustestaukseen liittyviä ohjeitaan hallituksen testausstrategian mukaisesti. Päivitetyt ohjeet koskevat aikuisten ja lasten testiin hakeutumista sekä kotitestien käyttöä ja positiivisen kotitestituloksen varmentamista.

Päivitettyjen ohjeiden mukaan rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on erityisen tärkeä hakeutua koronavirustestiin, jos hän on raskaana tai toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta.

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös antigeenikotitestin. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Tutustu THL:n kotitestiin liittyviin ohjeisiin.

Lue lisää THL:n sivuilta tilanteista, jolloin koronavirustestiin on syytä hakeutua.

Ohjeet päivitetty Hengitysliiton sivuille, lue lisää.

Lasten koronavirustestaukseen liittyvät muutokset 

THL suosittelee, että alle 12-vuotias testataan koronaviruksen varalta erityisesti silloin, kun lapsella on oireita ja hänen perhepiirissään on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen. 

Testaaminen on edelleen suositeltavaa silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. 

Myös lapsen voi testata antigeenikotitestillä. Kotitestin positiivinen tulos on joissain tilanteissa tarpeen varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. 

Lue lisää THL:n sivuilta, miten toimia, kun lapselle tai nuorelle tulee koronavirukseen sopivia oireita.