rännin puhdistus
Julkaistu: 12.9.2022
Uutiset

Koti kuntoon ja mökki talviteloille

Tulevaan talveen on hyvä varautua sekä kotona että mökillä. Muista myös vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet.

Syksyn saapuessa on kotona ja mökillä hyvä tehdä tietyt toimenpiteet. Kun käytät rakennusta oikein, huolehdit säännöllisistä huolloista ja remontoit käyttöikänsä päässä olevat rakenteet, voit ehkäistä kosteusvaurioita. 

Puhdista syksyllä talon sadevesikourut. Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto ja vaihda ne tarvittaessa. Varmista hormien nuohous ennen lämmityskautta. Lue lisää talon huollosta Näin huollat taloa -sivultamme. 

Kesän jälkeen mökillä kannattaa tehdä perustarkastus. Tarkista, että mökin ilmanvaihto toimii. Jos se on puutteellinen, mökin ilma ummehtuu ja talven aikana kosteutta tiivistyy pinnoille. Ilmanlaatua voit parantaa jättämällä tulisijan hormin savupellin hieman auki. Tyhjennä myös takan, kiukaan ja vesipadan tuhkaluukut.  

Mökissä kannattaa pitää pientä peruslämpöä talvella, jotta kosteus ei pääse tiivistymään huokoisiin materiaaleihin ja rakenteisiin. Jos mökissä ei ole peruslämpöä päällä ja putkistoja ei ole eristetty, tyhjennä kaikki vesikalusteet, pumput ja putket vedestä talven ajaksi. Lisää vinkkejä mökin huoltoon löydät Näin huollat mökkiä -sivultamme.  

Vaihda ilmanvaihdon suodattimet kaksi kertaa vuodessa 

Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä tai ilmanvaihtokoneen laitevalmistajan ohjeen mukaan.  

Suodattimeen kerääntynyt lika ja pöly heikentävät ilmanvaihtoa. Tuloilmansuodattimet puhdistavat sisälle tulevaa hengitysilmaa. Likaisina ja tukkeutuneina niistä saattaa tulla epäpuhtauksien lähde. 

Katso ohjeet ilmanvaihtokoneen suodattimen vaihtoon Ilmanvaihdon suodattimet -sivultamme