Ilmalämpöpumppua säädetään kaukosäätimellä.
Julkaistu: 6.5.2022
UutisetSisäilma

Nyt on hyvä aika tarkistaa ilmalämpöpumpun toimivuus

Ilmalämpöpumppu sopii asuntojen, toimistojen, autotallien ja mökkien viilentämiseen ja lämmittämiseen. Jos huomaat ilmalämpöpumpun toiminnassa jotain omituista, tulee syy selvittää.

Kesän kynnyksellä on hyvä varmistaa, että ilmalämpöpumppu toimii oikein. Tarkista, että laite todella viilentää. Toimivuuden voi testata säätämällä laitteen sisäilmaa kylmemmälle. Jos muutaman minuutin kuluttua ilma on viileää, laite toimii. Samalla kannattaa lisäksi tarkistaa, että laitteen sulatus- ja kondenssivedet menevät oikeaan paikkaan eikä veden poistoputki ole tukossa.  

Ilmalämpöpumpun tehokkaan toiminnan takaa valmistajan ohjeiden mukaan tehty säännöllinen huolto. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet voi puhdistaa itse imuroimalla. Puhdistaminen kannattaa tehdä 2–4 viikon välein kodin olosuhteista riippuen. 

Suodattimien puhdistuksen yhteydessä kannattaa samalla tarkastaa, kuinka paljon pumpun lämmönvaihtimeen ja puhaltimeen on kertynyt likaa. Jos likaa on paljon, tulee tilata pesu ammattilaiselta. Suositeltavaa on, että ammattilainen huoltaisi laitteen 3–5 vuoden välein. 

Jos laite menettää tehonsa tai jos pumpusta kuuluu ylimääräisiä ääniä, täytyy ammattilainen tilata korjaustöihin viipymättä.  

Tarkista myös ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö lehtien ja muun roskan varalta. Tarvittaessa laitteen voi puhdistaa pintapuolisesti. Ulkoyksikön kondenssivesien asianmukaisesta poistosta on myös huolehdittava. 

Ilmalämpöpumppu ei ole ilmanvaihdon laite eikä se korvaa ilmanvaihtoa. Ilmalämpöpumppu ei vaihda sisäilmaa, vaan ainoastaan kierrättää sitä. Paras tapa huolehtia sisäilman laadusta on kunnollinen tuloilman suodatus, siivous ja oikein mitoitettu rakennuksen kokonaisilmanvaihto. Lue lisää ilmanvaihdosta.  

Lisää tietoa ilmalämpöpumpusta, sen toiminnasta ja huollosta löydät Ilmalämpöpumput-sivullamme.