Julkaistu: 22.12.2022
UutisetHengitysterveys

Ota tuoksuyliherkät huomioon jouluna

Joulu on täynnä erilaisia tuoksuja. Joillekin ihmisille tuoksut luovat tunnelmaa, joillekin ne aiheuttavat ikäviä oireita.

Noin 10–40 % aikuisväestöstä herkistyy tuoksuille. Joulun voimakkaat tuoksut saattavat aiheuttaa oireita tuoksuyliherkille ja astmaa sairastaville. Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla voit omalta osaltasi vähentää joulun tuoksukuormaa ja ottaa toiset huomioon.

Suomalaisissa joululeivonnaisissa ja -ruuissa käytetään voimakkaasti tuoksuvia mausteita, kuten kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä. On hyvä tiedostaa, että monille tuoksuille herkille ne voivat aiheuttaa oireita.

Voimakkaasti tuoksuvat joulukukat, kuten hyasintit voivat myös aiheuttaa oireita. Turvallisia vaihtoehtoja joulukukille ovat esimerkiksi jouluruusu ja timanttiananas.

Jos perinteinen metsäkuusi aiheuttaa oireita, tilalle voi valita muovikuusen. Joulukuusikauppiaalta voi myös kysyä vähemmän tuoksuvia puulajeja. Esimerkiksi mustakuusi on miedomman tuoksuinen puulaji kuin perinteinen metsäkuusi.

Tuoksukynttilöiden käyttöä suosittelemme välttämään aina, myös joulun aikaan. Joulutunnelmaa voi luoda hyvin esimerkiksi led-kynttilöiden valolla. Perinteisistä kynttilöistä kannattaa valita hajusteeton ja ympäristömerkillä merkitty kynttilä. Muun muassa joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset nokipäästölle sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille.

Jos tiedät, että kylään on tulossa tuoksuille herkistyneitä ihmisiä, ota etukäteen puheeksi, aiheuttavatko jotkin tietyt tuoksut heille oireita. Ja jos olet itse menossa kylään, voit ottaa asian kohteliaasti puheeksi etukäteen – näin vältytään tilanteelta, jossa tuoksut aiheuttavat oireita ja asia pitää ratkaista ennalta suunnittelematta esimerkiksi siirtämällä voimakastuoksuinen joulukukka parvekkeelle.

Hengitysoireet johtuvat harvoin vain yhdestä tuoksusta, usein voi olla kyse tuoksujen yhteismäärästä eli tuoksukuormasta. Hengitysliiton #tuoksutON-kampanja rohkaisee kaikkia pohtimaan omaa tuoksukuormaansa. Lue lisää #tuoksutON-kampanjasta.