Mies hengittää ulkoilmaa metsän keskellä.
Julkaistu: 26.8.2022
UutisetSavuttomuus

Päätös, jota et kadu – aina kannattaa lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Kuten on jo pitkään tiedetty, tupakoinnin haitallisten terveysvaikutusten lista on pitkä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tupakoinnin ja nikotiinituotteiden lopettamisen myönteiset vaikutukset terveydelle alkavat näkyä nopeasti.

Perjantaina 26.8.2022 vietetään Savuton Suomi -päivää. Päivän teemana on ”Päätös, jota et kadu. Aina kannattaa lopettaa nikotiinituotteiden käyttö.”

Tupakoinnin ja nikotiinituotteiden lopettamisen jälkeen verenpaine ja sydämen syke alkavat normalisoitua nopeasti. Jo muutamassa päivässä myös keuhkoputkien supistustila alkaa helpottaa. Verenkierron parantuminen alkaa joidenkin viikkojen kuluttua, ja yskä sekä muut hengitysvaikeudet vähenevät muutamissa kuukausissa.

Lopettamisen myönteiset vaikutukset näkyvät arjessa nopeasti. Hajuaisti kohenee, unen laatu paranee ja stressi vähenee. Myös suun terveys paranee merkittävästi ja hengitys raikastuu. Monien sydän-, keuhko- ja syöpäsairauksien sekä osteoporoosin riski pienenee ajan kuluessa. Tupakoijan lähiympäristössä olevat kärsivät usein passiivisesta tupakoinnista, joten lopettamisesta hyötyvät myös läheiset.   

”Kun uskalsin kokeilla lopettamista, se olikin yllättävän helppoa.”

Lopettaminen voi joillekin olla helppoa, mutta moni lopettaja hyötyy tuesta ja hyvästä valmistautumisesta. Lopettamiseen valmistautuessa on hyvä kirjata ylös syitä, jotka motivoivat itseä lopettamaan. Tupakoinnin haittoja listatessa kannattaa pohtia myös, mitä hyötyä siitä itselle on. Tämän jälkeen on helpompi pohtia, voisiko jostain muusta tekemisestä saada saman hyödyn.

Tupakointiin ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyviä rutiineja kannattaa ryhtyä rikkomaan ja lopettamiseen valmistautuessa ennakoida haasteita.

”Tein päätöksen, etten ole tupakkalakossa, vaan aloitan savuttoman loppuelämän.”

Lopettaminen alkaa päätöksestä. Päätöksen jälkeen hyvä valmistautuminen sekä ammattilaisten ja läheisten tuki auttavat käytännön toteutuksessa. Tietoa ja tukea lopettamiseen löydät Hengitysliiton Stumppi.fi-sivustolta