Tupakointi kielletty -kyltti leikkipaikalla
Julkaistu: 4.3.2022
UutisetSavuttomuus

Jokaisella on oikeus savuttomaan elinympäristöön

Parveketupakointiin puuttumista on helpotettava, Hengitysliitto painotti uutta tupakkalakia koskevassa asiantuntijalausunnossaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Valiokunnan mietintö aiheesta on nyt valmistunut ja viesti hallitukselle on samansuuntainen: parveketupakoinnin kieltoa ja tupakkatuotteiden ostoikärajan korottamista on edistettävä. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut uuden tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän, jossa selvitetään sääntelyn nykytilannetta ja tehdään ehdotukset tarvittaviksi toimenpiteiksi. 

Hengitysliitolla on edustaja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän alaisessa Asuntoyhteisöjen savuttomuus ja sääntely -jaostossa toimikaudelle 1.3.–30.9.2022.

Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi sisältää tupakointikieltojen ulottamisen leikkipuistoihin ja uimarannoille. Vaikka tupakointikieltojen laajentaminen julkisen liikenteen pysäkeille on saanut kannatusta, se ei kuitenkaan ole mukana lakiesityksessä. 

Hengitysliitto jatkaa vaikuttamistyötä tupakointikieltojen laajentamiseksi ja tupakkatuotteiden ostoikärajan nostamiseksi. Hengitysliitto pitää hyvänä sitä, että laissa esitetään tupakan vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistamista, jolloin pakkauksia on vaikeampaa käyttää markkinoinnin välineenä.  

Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvitaan aktiivista puheeksi ottoa tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön haitoista sekä kannustusta lopettamiseen. Hengitysliiton Stumppi-palvelut tukevat valtakunnallisesti nikotiinituotteiden käytön lopettajia. Lopettaminen on paras päätös oman ja lähimmäisten terveyden kannalta, lisäksi se vähentää yhteiskunnassa sosiaali- ja terveyspalvelujen käytön tarvetta.