hahmo suurennuslasi sisäilma
Julkaistu: 14.12.2021
UutisetSisäilma

Sisäilmasta oireileville tarvitaan suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta

Keuhkoterveyden asiantuntija Filha ry julkisti 13.12.2021 tiedotteen, jonka mukaan terveydenhuollon johto kaipaa parannusta sisäilmaoireilijoiden jatkohoitoon ja kuntoutukseen. Kuntoutusta on tällä hetkellä heikosti tarjolla, eikä Kelan tukemaan kuntoutukseen pääse ilman sairausdiagnoosia.

Tiedote pohjautuu Filhan 2020 tekemän hoito- ja palvelupolkuselvityksen jatkohaastatteluihin. Erityisen ongelmallisina vastaajat kokivat tilanteet, joissa kliinisissä tutkimuksissa ei löydetty poikkeavaa tai oireilu jatkui tietyssä rakennuksessa korjaustoimenpiteiden jälkeenkin. Ihmisten oireilu oli näissä tilanteissa usein vaikeaa ja rajoitti heidän toimintakykyään. Selvitys toteutettiin osana sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaa Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelmaa (2018–2028).

Filhan tiedotteessa pääsihteeri, professori Tuula Vasankari totesi, että sote-uudistuksen vuoksi nyt on oikea hetki toimia oireilevien hoidon ja kuntoutuksen parantamiseksi. Hänen mukaansa myös digikuntoutus tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Lue lisää Filhan tiedotteesta.

– Hengitysliitto toimii osaltaan sisäilmasta oireilevien elämänlaadun edistämiseksi. Olemme mukana Kiipulasäätiön hallinnoimassa ”Työkykyä yhdessä” -hankkeessa kehittämässä kuntoutusta sisäilmasta oireileville, asiantuntija Sari Mäki kertoo.