Julkaistu: 19.11.2020
Uutiset

Suomalaistutkimus: Uniapnea voi olla koronataudin pahenemisen riskitekijä

Uniapnea­diagnoosin saaneilla on tutkimuksen mukaan 5–10-kertainen riski joutua sairaalahoitoon tai tehohoitoon covid-19-taudin vuoksi. Yhteyttä tutkittiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) ja Turun yliopistossa.

”Uniapnea voi olla potilaalle periaatteessa riski joutua koronan takia sairaalahoitoon. Se ennakoi enemmän vaikeaa sairautta”, keuhkosairauksiin erikoistuva lääkäri Thijs Feuth kertoo Helsingin Sanomissa.

Tutkimuksessa seurattiin viime keväänä koronaepidemian ensimmäisessä aallossa Tyksissä sairaalahoitoon otettuja covid-19-tautiin sairastuneita 28 potilasta. Tutkimuksen mukaan 29 prosentilla sairaalaan otetuista potilaista oli jo aiemmin tehty uniapneadiagnoosi. Luku on merkittävä, sillä varsinaissuomalaisesta väestöstä uniapnea on diagnosoitu 3,1 prosentilla.

Feuthin mukaan uniapneapotilailla usein esiintyvä ylipaino ei yksin selitä uniapneaa sairastavien korkeampaa riskiä joutua sairaalaan. Ylipaino myös on myös yksi covid-19-taudin riskitekijöistä.

Tutkimuksen mukaan muita selittäviä tekijöitä voi olla sekä uniapneaan että covid-10-tautiin liittyvä ajoittainen hypoksemia eli veren happipitoisuuden lasku. Uniapneaan ja covid-19-tautiin liittyvä suurempi riski veren liialliseen hyytymiseen myös voi olla yhteyden taustalla.

Uniapneaa sairastavilla on myös korkeampi sydän- ja verisuonitautien riski ja suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Näitä sairauksia on pidetty myös covid-19-taudin riskitekijöinä.

”Uniapnean mahdollisten liitännäissairauksien hoito korostuu koronatilanteessa. Sairaudet on hoidettava hyvin ja säännöllisistä kontrolleista on pidettävä kiinni. Jos sairauden tilanne pahenee, terveydenhuoltoon kannattaa hakeutua herkästi”, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne muistuttaa.

Lisätietoa uniapneatutkimuksesta Helsingin Sanomissa