rokotus korona
Julkaistu: 16.12.2021
Uutiset

THL julkaisi 5–11-vuotiaiden riskiryhmät, joille suositellaan koronarokotusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut listan 5–11-vuotiaiden lasten koronarokottamisen riskiryhmistä. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja THL arvioivat parhaillaan, tulisiko jatkossa kaikille 5–11-vuotiaille tarjota koronarokote.

THL:n listaamiin riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi elin- tai kantasolusiirto, voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet, merkittävä ylipaino, diabetes tai säännöllistä lääkitystä vaatima astma. Lisäksi rokotuksia ehdotetaan lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä.  

Koronarokotetta suositellaan joillekin lasten riskiryhmille siksi, että lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi pahentaa perussairauden oireita.  

THL:n mukaan kunnat tiedottavat, milloin riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat ja mistä rokotuksen voi saada. Kotikunta ohjeistaa myös tahon, jolta voi tiedustella, kuuluuko oma lapsi riskiryhmään vai ei. 

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja THL arvioivat parhaillaan, tulisiko kaikille 5–11-vuotiaille tarjota koronarokote. Rokotusta tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun rokotteen turvallisuudesta kyseisessä ikäryhmässä on saatu lisää tietoa etenkin harvinaisten haittavaikutusten osalta.  

Lisätietoja: 

Helsingin Sanomat: THL laati listan 5–11-vuotiaista lapsista, joiden korona­rokotukset voidaan aloittaa heti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: THL laati listan 5-11-vuotiaiden riskiryhmistä