hahmo suurennuslasi sisäilma
Julkaistu: 18.8.2021
UutisetHengityssairaudetHengitysterveysSisäilma

Tutkimus kosteusvauriokoulujen mikrobien vaikutuksesta oppilaiden hengitystieoireisiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uuden HITEA-tutkimuksen mukaan mikrobialtistuminen selittää jonkin verran kosteusvaurioiden ja hengitystieoireiden välistä yhteyttä, mutta ei täysin. Kosteusvaurioiden lisäksi altistumiseen vaikuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi kemialliset yhdisteet ja huono ilmanvaihto.

THL:n johtava tutkija Martin Täubel toteaa THL:n tiedotteessa, että kosteusvaurioiden ja hengitysoireiden yhteyttä selittävät mikrobien lisäksi todennäköisesti lukuisat eri syyt yhdessä. Oireilun eri riskitekijöitä tulisi hänen mukaansa tutkia jatkossa yhdessä samoissa tutkimuksissa eikä yksi yhdiste kerrallaan.  

”Vaikka emme tunne tarkkaan mekanismia, jolla kosteusvauriot aiheuttavat terveyshaittoja, tiedämme, miten kannattaa toimia: merkittävät kosteusvauriot on tärkeää korjata ja niiden syntyä ehkäistä”, Martin Täubel sanoo.  

Tutkimus on osa THL:n HITEA-hanketta, joka toteutettiin yhteensä 16 koulussa Suomessa ja Alankomaissa. THL:n lisäksi hankkeessa työskenteli tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta sekä Yhdysvalloista, Alankomaista ja Espanjasta. Tutkimuksessa kosteusvaurioiden ja hengitystieoireiden välisiä yhteyksiä selvitettiin DNA-pohjaisen tutkimusmenetelmän avulla. Tutkimus on julkaistu Indoor Air -tiedejulkaisussa.