Muotokuva mietteliäästä keski-ikäisestä miehestä.
Julkaistu: 29.3.2021
UutisetHengityssairaudetKoronaSavuttomuus

Tupakoitsijat saattavat saada koronaviruksen muita helpommin

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tupakoitsijan riski saada koronavirustartunta on todennäköisesti isompi kuin ei-tupakoitsijalla. Tupakointi lisää myös riskiä saada koronaviruksen vakavampi tautimuoto ja joutua sairaalahoitoon. Tutkimuksesta uutisoi Helsingin Sanomat.

Tupakkatuotteiden nikotiini lisää elimistön ACE-reseptorien määrää ja voi sitä kautta lisätä riskiä saada koronavirustartunta. ACE-reseptoreita on nimenomaan keuhkojen pintarakenteessa, josta koronavirus voi päästä keuhkoihin.

Riski liittyy myös siihen, että tupakoivalla saattaa olla jo ennestään jokin tupakasta aiheutunut sairaus, kuten keuhkoahtauma- tai sepelvaltimotauti. Tupakoivat ja joskus tupakoineet myös kokevat oireita herkästi saadessaan covid-19-taudin.

Tutkimusartikkeli julkaistiin lääketieteellisessä British Medical Journalissa (Bmj). Tutkimuksessa seurattiin yli 700 sairaalahoidossa ollutta koronapotilasta.

”Tieteellinen näyttö on ollut osittain ristiriitaista, mutta yhä enemmän on sellaista näyttöä, että tupakoitsijoita on enemmän heissä, jotka ovat saaneet vakavan tautimuodon”, professori ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari Filha ry:stä kommentoi tutkimusta Helsingin Sanomissa.

Tupakoitsijan kohonneeseen riskiin vaikuttavat myös muut tekijät: Tupakoidessa ollaan ilman kasvomaskia ja viedään käsiä suun lähelle, jolloin virus voi tarttua käsien kautta.

Hyvä uutinen on se, että tupakoinnin lopettaminen heikentää riskiä nopeasti. Vasankarin mukaan keuhkot alkavat puhdistua heti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Silloin riski vaikeampaan koronavirusinfektioonkin heikkenee.

Lue lisää tupakoinnista ja koronasta Helsingin Sanomista.

Tukea tupakoinnin lopettamiseen saat osoitteesta www.stumppi.fi.