hehkuva aurinko sinisellä taivaalla
Julkaistu: 4.6.2021
UutisetHengityssairaudetIlmastonmuutos

Tutkimusuutinen: Ilmaston lämpenemisellä terveydellisiä vaikutuksia jo Suomessakin

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomessa ilmaston lämpeneminen on jo aiheuttanut yli 40 prosenttia lämpökuolemista.

Globaalisti vuosina 1991–2018 yli kolmannes kuumuuteen liittyvistä kuolemista johtui ilmaston lämpenemisestä. Tutkimuksessa oli mukana 732 kaupunkia 43 maasta. Suomesta mukana oli pääkaupunkiseudun kaupungit, joissa lämpötilan vaikutuksia kuolleisuuteen arvioitiin vuosilta 1994–2014.

Tutkimusta johtivat Bernin yliopisto ja London School of Hygiene & Tropical Medicine. Suomesta tutkimukseen osallistuivat Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen tutkijat, professori Jouni Jaakkola ja tohtori Niilo Ryti.

Lue lisää tutkimuksesta Helsingin Sanomista.

Tulevaisuuden ilmastomallinnukset ennustavat, että keskilämpötilat tulevat nousemaan entisestään ja sen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntymään ja ihmisten sairaustaakka kasvamaan. Suomessa ilmaston lämpenemisen haitalliset terveysvaikutukset tuntuvat erityisesti iäkkäillä pitkäaikaissairailla.

Tutustu Hengitysliiton sää- ja ilmastoriski -ohjelmaan, joka tarjoaa ratkaisuja sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen.