Käsi pitelee lääkkeitä
Julkaistu: 30.6.2022
UutisetKorona

Uusi koronalääke saatavilla nyt myös Suomessa vaikean taudin riskissä oleville – ensimmäisenä käyttöön TYKSin erityisvastuualueella

Uutta sairaala-apteekeista reseptillä saatavaa koronalääkettä, Paxlovidia, on saapunut Suomeen. Turun yliopistollinen keskussairaala TYKS on yksi sen ensimmäisistä käyttöönottajista omalla erityisvastuualueellaan.

Paxlovid ehkäisee vaikeaa koronatautia, ja sitä käytetään tarkoin määritellyille riskiryhmille, joilla on suuri riski saada vaikea, sairaalahoitoa vaativa koronatauti. Lääkkeen käyttö vaatii virallisen koronatestituloksen ja lääkärin arvion. 

Paxlovid-hoito on aloitettava viimeistään 5 vuorokauden kuluessa koronaoireiden alkamisesta. Vaikean taudin riskiryhmiin kuuluvien on tärkeää ottaa koronaoireiden ilmaantuessa, tai tehtyään positiivisen kotitestin, heti yhteys soittamalla omaan terveyskeskukseen. Viikonloppuisin soitto toimintaohjeita varten kannattaa tehdä oman alueen akuuttipäivystykseen

Jos koronatartunta on varmistettu virallisessa testissä, on mahdollista, että lääkäri määrää vakavan koronataudin riskiryhmäläiselle Paxlovid-hoidon. Hoitopäätöksessä otetaan huomioon henkilön kokonaislääkitys ja mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset.